Selv rolige gåturer reduserer faren for tidlig død

Du behøver ikke ta i så du blir svett for å få en helsegevinst av fysisk aktivitet. Selv helt rolige rusleturer reduserer risikoen for tidlig død betydelig, ifølge en ny metastudie.

Det har lenge vært diskusjon om du må opp i en viss intensitet på den fysiske aktiviteten for at det skal gi en helsegevinst. Nå viser en ny metastudie fra Norge, Sverige, England og USA at all aktivitet monner for å minske risikoen for tidligere død, slik som å gå trapper, sykle til jobben eller ta en rusletur. Slike aktiviteter kan utgjøre en stor betydning for helsa, sier Ulf Ekelund til NRK. Han er professor i idrettsmedisin ved Norges idrettshøgskole (NIH) og står bak studien sammen med en rekke andre forskere.

I metastudien som er publisert i British Medical Journal har forskerne sammenliknet fysisk aktivitet og dødelighet hos mer enn 36.000 personer over 40 år. Den fjerdedelen av personene som var minst aktive, beveget seg bare i litt rask gange to minutter daglig, eller et kvarter i uka.

Den mest aktive gruppa beveget seg 38 minutter daglig.

– Det er snakk om svært moderat aktivitet, som folk flest neppe tenker på som trening. Bare det å parkere bilen eller gå av bussen litt lenger unna butikken, er positivt, sier professoren.

I løpet av studieperioden på seks år døde fem ganger flere i den minst aktive gruppa som i den som var mest aktiv. Men allerede i den gruppa som var nest minst aktive, der de beveget seg moderat seks minutter om dagen, døde bare halvparten så mange.

– Vi viser noe som ikke er blitt vist tidligere, nemlig at lavintensiv aktivitet har en stor betydning. Før har vi bare visst at moderat og intensiv aktivitet har hatt en betydning. Vår studie gir ytterligere dimensjoner om råd for fysisk aktivitet, forteller Ekelund.

Studien er publisert i British Medical Journal: Dose-response associations between accelerometry measured physical activity and sedentary time and all cause mortality: systematic review and harmonised meta-analysis

Powered by Labrador CMS