Virkningsfulle hjemmebesøk

Hjemmebesøk hos eldre en gang i måneden reduserte bruk av helsevesenet, viser svensk studie.

Publisert Sist oppdatert

Målet med studien ved Lunds universitet var å undersøke om en intervensjon som gikk ut på å besøke skrøpelig eldre hjemme kunne ha effekt på bruken av helsetjenester. 

Studien ble gjennomført i en kommune i Sør-Sverige og inkluderte mennesker over 65 år som bodde i sine vanlige boliger. De var avhengig av hjelp til to eller flere av dagliglivets aktiviteter og hadde hatt minst to sykehusinnleggelser eller fire legebesøk året før. 

Månedlig besøk i ett år

80 var med på intervensjonen og 73 i en kontrollgruppe (treatment as usual). Den ettårige intervensjonen besto i hjemmebesøk minst en gang i måneden med saksbehandler. Det ble undersøkt gruppeforskjeller inndelt i halvår, fra før intervensjonen til seks til tolv måneder etterpå. 

Resultatene viste intervensjonsgruppen hadde betydelige lavere antall sykehusinnleggelser og også et signifikant lavere antall besøk til leger i poliklinisk behandling seks til 12 måneder etter prosjektet var avsluttet, sammenlignet med kontrollene. 

Redusere belastning

Forskerne konkluderer med at månedlige hjemmebesøk har potensiale til å redusere belastning på politiklinisk behandling og akuttmottak. 

Saken ble først publisert i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS