Fysioterapeut Behnam Liaghat (th) demonstrerer håndvekten han har utviklet ved hjelp av 3D-teknologi. FOTO: Lars Skaaning, Syddansk Universitet (SDU).
Fysioterapeut Behnam Liaghat (th) demonstrerer håndvekten han har utviklet ved hjelp av 3D-teknologi. FOTO: Lars Skaaning, Syddansk Universitet (SDU).

Ny håndvekt kan justeres med 25 gram

En fysioterapeut og en produktutvikler ved Syddansk Universitet har utviklet en 3D-printet håndvekt som kan justeres med 25 gram, skriver fysio.dk.

Publisert Sist oppdatert

Dette gjør det mulig å progrediere belastningen under for eksempel skuldertrening med bare 25 gram. Den en kilo tunge håndvekten kan ikke kjøpes, men «printversjonen» er fritt tilgjengelig på nettet, skriver fysio.dk, nettstedet til forbundet Danske Fysioterapeuter (DF).

Håndvekten er utviklet av fysoterapeut Behnam Liaghat og produktutvikler Mads Nygaard, begge ved Syddansk Unversitet (SDU). Liaghat er forsker med skulderlidelser som hovedområde. Han arbeider nå med doktorgrad ved SDU om trening av pasienter med hypermobilitet i leddene og langvarige skuldersymptomer.

I behandlingen av pasienter med sårbare, smertefulle eller hypermobile ledd, kan det være viktig å gå langsomt fram og kunne øke belastningen med små skritt. De fleste håndvekter på markedet kan ikke justeres med mindre enn 500 gram.

Behnam Liaghat forteller i nyhetsbrevet Ny viten fra SDU, at han ønsker at oppfinnelsen skal være mest mulig tilgjengelig.  Derfor er ikke den nye håndvekten til salgs, men ligger fritt tilgjengelig på nett og kan printes hvis man har tilgang til en 3D-printer.

Powered by Labrador CMS