Leder

Har FYSIOPRIM tatt for stor del av kaka?

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Publisert Sist oppdatert

Det er publisert bortimot 50 vitenskapelige artikler. Tre doktorgrader er levert, og Fysiofondet har bevilget svimlende 57 millioner kroner i hele 10 år. Har storsatsingen gått på bekostning av andre minst like gode prosjekter?

I utgave nummer 6.20 av Fysioterapeuten har fagredaktør John Henry Strupstad og journalist Cecilie Bakken Høstmark foretatt et dypdykk i FYSIOPRIM. Dypdykket viser at det er gjort en formidabel innsats for å løfte fysioterapien i primærhelsetjenesten. En haug med prosjekter er gjennomført. Noe konkret har kommet ut av det, og ikke minst er det dannet grunnlag for videre forskningsarbeid.

Men er resultatet godt nok? Forsvarer det bruken av 57 millioner kroner? Og er det grunn til å stille spørsmålet om denne satsingen har ført til at andre prosjekter, både forskningsprosjekter og etter- og videreutdanninger, har måttet vike, eller i beste fall vente, fordi FYSIOPRIM har tatt «hele kaka»?

Foreløpig er det vanskelig å svare konkret på disse spørsmålene. Delvis fordi vi ikke har oversikten over hvor mange, og hvilke prosjekter som har fått avslag i disse 10 årene. Delvis også fordi vi ikke vet om avslagene hadde kommet uansett.

Samtidig opplever enkelte at det har vært tørke i bevilgningene til andre prosjekter enn de som har kommet via FYSIOPRIM.

Kanskje vil Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) stille de samme spørsmålene, når de skal evaluere FYSIOPRIM.

Uansett hva evalueringen viser: Nå åpner Fysiofondet pengekrana for nye prosjekter. I perioden 2021-2023 har de satt av hele 40,2 millioner kroner til etter- og videreutdanning. Da er det bare å ta søkepennen fatt!

Samtidig som FYSIOPRIM legges ned, satser Fysioterapeuten friskt. På side 19 i Fysioterapeuten nummer 6 møter du ridefysioterapeut Kathrine Mamen Brusdal. I vår nye spalte «Jobben min» forteller hun om sin hverdag. Dette er bare en av nyhetene fra Fysioterapeuten i høst.

Om kort tid lanseres vår nye nettside med ny design og langt flere muligheter for annonsørene. I tillegg fortsetter vi ufortrødent videre jobben med å skrive enda bedre artikler som forhåpentligvis er til nytte, glede og kanskje av og til til irritasjon for deg som fysioterapeut.

Av Irene Mårdalen, ansvarlig redaktør

Powered by Labrador CMS