- Ikke gå for hardt ut!

Det lønner seg ikke å gå for hardt ut når man skal begynne å trene og legge om livsstilen. Skippertak virker sjelden, ifølge Helsedirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er hovedbudskapet i kampanjen «Ikke gå for hardt ut» som Helsedirektoratet lanserer i dag. Kampanjen er rettet mot menn. Årsaken er at menn beveger seg mindre og spiser dårligere enn kvinner.

Du kan også følge Helsedirektoratet på Facebook. Der strømmes seminaret til Nasjonalt råd for fysisk aktivitet med temaet «Hvilken vei skal vi gå»? Rådet presenterer sentrale tiltak for økt fysisk aktivitet i Norge. Sendingen varer fram til kl. 15.00.

Ekstreme dietter - hard trening

– Altfor mange begynner på ekstreme dietter og harde treningsopplegg, og slutter like fort, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.  

- Høres det fantastisk ut så er sjansen stor for at det ikke virker – eller at det er så krevende at de fleste ikke vil greie å holde ut over tid. Derfor sier vi nå at man skal slutte å gå for hardt ut! Det er de små endringene som hjelper, påpeker Granlund. 

Myter

Helsedirektoratet mener det er en utbredt myte at du må trene hardt og lenge om det skal være noe vits. 30 minutters moderat aktivitet hver dag er nok til å redusere risikoen for mer enn 30 sykdommer. I tillegg er fysisk aktivitet viktig i behandling av mange sykdommer, og kan i blant erstatte medisiner mot f.eks. lette depresjoner og høyt blodtrykk.

Også når det gjelder kostholdet, er det ifølge Helsedirektoratet godt dokumentert at det er endringer man kan leve med over tid som gir resultater. Skippertaksdietter og ekstreme kurer fører ofte til raskt vekttap og like raskt vektstigning.

Kampanjen omfatterblant annet filmer, der blir vi kjent med en mann som så veldig gjerne vil, men som må gi opp før han i det hele tatt har startet.

Små grep

Helsedirektoratet har også satt opp en liste med «seks små grep til en sunnere og gladere tilværelse»:

  1. Ta deg tid til «dine30» hver dag. Velg noe som er praktisk eller noe du liker å gjøre uansett. Å gå en tur med litt tempo i variert terreng er godt nok. Og ganske trivelig.
  2. Dropp strenge regimer for hva du kan og ikke kan spise. Spis heller variert! Hiv innpå med grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk – og spis heller litt mindre rødt kjøtt, kjøttprodukter, salt og sukker.
  3. Skill mellom hverdag og fest, det er lov å kose seg innimellom.  
  4. Tørst? Drikk vann hver gang du er tørst. Da er du godt på vei til mindre sukker i kostholdet. Drikke som brus, saft, isté, juice og liknende, inneholder ofte masse tilsatt sukker.   
  5. Unngå å sitte stille for lenge – reis deg opp minst en gang hver time. Ikke se på ungene – vær med og lek.
  6. Spis frukt og grønt så mye og ofte du kan. En god huskeregel: Inkluder grønt i alle måltider!
Powered by Labrador CMS