Foto: Helsedirektoratet

149 fysioterapeuter klare for helsetjeneste

I dag – tirsdag 31. mars – hadde i alt 149 fysioterapeuter registrert seg hos Helsedirektoratet – klare til å gjøre helsetjeneste som følge av koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller Randi Moen Forfang, avdelingsdirektør for personell og godkjenning i Helsedirektoratet.

20. mars åpnet direktoratet nettsiden 

nasjonalthelsepersonell.no

en nettside for helsepersonell som vil stille seg til rådighet. Siden da har over 3.000 meldt seg til tjeneste. 

- Jeg er imponert over hvor mange som har registrert seg.  Fysioterapeuter – og annet helsepersonell – må påregne å jobbe med andre ting enn de gjør til vanlig. Det er derfor sporty at de ønsker å bidra, sier Moen Forfang.

Hun viser blant annet til fysioterapeutene Anniken Göthner i Bærum og Silje Haslene fra Trondheim. 

Göthner – som til daglig jobber som skolefysioterapeut – er nå smittejeger og har fått jobben med å spore opp folk som har vært i nærkontakt med personer som har testet positivt for koronaviruset.

Haslene er fysioterapeut i Trondheim, og omdisponert til å betjene koronatelefonen i kommunen.

Les hele saken om fysioterapeutene her.

- Det er sporty at helsepersonell stiller opp og gjør arbeidsoppgaver de i utgangspunktet ikke er ansatt for, sier Moen Forfang.

Fysioterapeutene – og de andre som har registrert seg som tilgjengelige for Helsedirektoratet – vil bli brukt der det er behov.

- Vi vet foreløpig ikke hvor mange vi trenger, og hvor de eventuelt vil bli brukt. Men vi regner med at cirka 10 prosent av dem som jobber med Covid-19-pasienter i dag, vil få fravær blant annet fordi de vil havne i karantene. Da får vi behov for mer personell, sier Moen Forfang.

Også kommuner og helseforetak har oversikt over ledig helsepersonell. Helsedirektoratets kartlegging vil være et tilskudd.

- Vi samler kontaktinformasjonen, slik at vi raskt skal kunne få helsepersonell dit vi trenger dem. Vi gjør også informasjonen tilgjengelig for kommunene og helseforetakene, sier Moen Forfang. 

Hun har inntrykk av at helseforetakene per nå har bra med personell, men at kommunene trolig vil være der behovet for ekstra hender er størst.

I tillegg til fysioterapeuter har sykepleiere, legere, tannleger, bioingeniører og helsefagarbeidere registrert seg på siden. Helsedirektoratet oppfordrer alle med helsefaglig utdanning til å registrere seg.

Det gjelder for eksempel ansatte ved universiteter og høyskoler, eller ansatte som er permitterte.

- Du trenger ikke være ledig i dag, for å registrere deg. Hvis du vet at du kan være tilgjengelig på bestemte tidspunkt, kan du registrere disse i databasen, sier Moen Forfang.

Hun oppfordrer også helsepersonell til å oppdatere statusen i databasen, slik at den til enhver tid er reell. Det betyr at hvis du får jobb, og ikke lenger er aktuell for tjenesten, må du legge det inn i systemet.

Powered by Labrador CMS