Innsatsstyrt finansiering i sykehusene

Norske myndigheter benytter to politiske virkemidler for å kontrollere helsekostnadene; innsatsstyrt finansiering (ISF) og tilgangen på pleie- og omsorgstjenester. Hvordan påvirker dette sykehusenes ressursbruk? 

Publisert Sist oppdatert

Den raske økningen i antallet eldre i Norge representerer en rekke utfordringer gjennom økt behov for primære og sekundære helsetjenester, noe som igjen resulterer i økte helsekostnader. Målet med en fersk doktorgradsavhandling var å undersøke hvordan disse to politiske virkemidlene påvirker sykehusets ressursbruk knyttet til eldres bruk av helse- og omsorgstjenester. Dette skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding. 

Diagnoserelaterte grupper (DRG) er et pasientklassifiseringssystem hvor sykehusopphold eller polikliniske konsultasjoner i somatiske institusjoner klassifiseres i grupper som er medisinsk meningsfulle og ressursmessig tilnærmet homogene.

DRG prøver å håndtere en kompleks virkelighet, hvor pasienter har tusenvis av ulike diagnoser og like mange ulike behandlinger. Alle pasienter kan klassifiseres ved dette systemet. I stedet for antall opphold, brukes antall DRG-poeng som aktivitetsmål.

DRG gir en oversiktlig beskrivelse av aktiviteten ved sykehusene. Systemet gjør det også mulig å sammenligne sykehus, selv om disse skulle behandle helt ulike pasienter.

(Kilde: Helsedirektoratet)

Liggetid 

I den første delen av studien ser forskerne på hvorvidt ISF påvirker liggetiden. Endringene som gjennom årene har vært på ISF-satsen danner grunnlag for å analysere dette. Resultatene viser at økt ISF-sats gir kortere liggetid, men at effekten for de pasientgruppene som her er analysert er marginal.

Reinnleggelse 

Artikkel 2 analyserer om ISF-satsen påvirker reinnleggelsesraten i sykehus. Resultatene viser at ISF-komponenten ikke hadde noen effekt på reinnleggelsesraten, og at pasientspesifikke faktorer var de viktigste forklaringsvariablene for å forutsi den akutte reinnleggelsesraten. 

Tilgang og ressursbruk 

I artikkel 3 analyseres sammenhengen mellom tilgang på pleie- og omsorgstjenester i kommunen og sykehusets ressursbruk. Spørsmålet forskerne ønsker å belyse er hvorvidt sykehusets ressursbruk vil reduseres når tilgangen på kommunale pleie- og omsorgstjenester øker. Resultatene viser at en større tilgang på pleie- og omsorgstjenester er assosiert med kortere liggetid, flere innleggelser og høyere DRG-poeng i sykehus.

Jun Yin disputerer 23. november 2015 ved Institutt for helse og samfunn, det medisinske fakultet, UiO. Tittel på avhandlingen er Activity-based financing, primary care capacity, and hospital use among the elderly in Norway.

Kilde: www.uio.no. 

Powered by Labrador CMS