Helseundersøkelser hedret med pris

LHL har gitt sin ærespris for 2015 til Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) og Tromsøundersøkelsen.

Publisert Sist oppdatert

–Gjennom disse helseundersøkelsene får vi unik kunnskap om folkesykdommer, livsstilssykdommer, helse og forebygging. Derfor har LHL valgt å gi vår ærespris for 2015 til disse unike forskningsmiljøene, sier Brit Hoel, styreleder i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Prisen ble delt ut på LHLs landsmøte på Gardermoen lørdag 1.november.

I en pressemelding skriver LHL at forskningsprogrammene er enestående ved at de gir mulighet til å følge utvikling i helse og sykdom i den samme befolkningen over flere år.

Nye undersøkelser

Nye, store undersøkelser vil snart bli satt i gang. Den syvende Tromsøundersøkelsen starter i 2015 og den fjerde HUNT-undersøkelsen i 2017. Begge omfatter måling av høyde og vekt, blodtrykk og blodfettstoffer i den allmenne befolkningen, noe som er svært viktig for målrettet forebygging av hjerte- og karsykdom. I år er det 40 år siden Tromsøundersøkelsen startet og 30 år siden HUNT-undersøkelsen ble igangsatt.

Mens utgangspunktet for Tromsøundersøkelsen var den høye dødeligheten av hjerte-karsykdommer i nord, fokuserte HUNT1 på tuberkulosescreening og blodtrykksbehandling i allmennpraksis. Alle voksne i hele Nord-Trøndelag ble invitert til HUNT 1. Hele 90 prosent møtte til undersøkelsen, som viste at tuberkulose-screening av befolkningen i Norge ikke lenger var nødvendig. HUNT har gjennomført tre store helseundersøkelser gjennom 30 år.

Tromsø eldst og størst

Med 40.000 deltakere, seks undersøkelser og landets høyeste oppmøteprosent gjennom 40 år er Tromsøundersøkelsen landets lengste og mest omfattende tidsserie av helsedata. Siden 1974 har hjerte- og karsykdom stått sentralt i Tromsøundersøkelsen. Viktig forskning på hjerteinfarkt, hjerneslag, atrieflimmer, venøs blodpropp og åreforkalkning har bidratt til redusert dødelighet av hjerte-karsykdom og til retningslinjer for primærforebygging av hjerte-karsykdom. Undersøkelsen er gradvis utvidet til å omfatte andre viktige folkesykdommer som lungesykdom, diabetes, kreft, benskjørhet og kronisk smerte.

Powered by Labrador CMS