-Det sløses med ressursene i helsetjenesten

Fastlegene henviser - selv om de mener det er unødvendig. Sykehuslegene tar imot henvisingen og utreder - selv om de mener det er unødvendig. -Dårlig kvalitet på henvisningene, konkluderer Riksrevisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Mer enn hver fjerde fastlege henviser pasienter selv om de mener pasienten ikke har noen nytte av det, og mange henviser jevnlig pasienter til sykehus selv om de ikke forventer medisinsk nytte av utredningen eller behandlingen.

-Unødvendig ressursbruk

Samtidig innrømmer hver tredje sykehuslege at de jevnlig tar inn pasienter til utredning - selv om det fremgår av henvisningen at pasienten ikke burde vært henvist.

 – Dårlig kvalitet på henvisningene fører i vesentlig grad til unødvendig ressursbruk i sykehusene, konkluderer Riksrevisjonen, som har gransket hvordan dagens henvisningspraksis fungerer.

Sist uke la riksrevisor Per-Kristian Foss frem undersøkelsen, og han fastslår at det sløses:

– Dagens henvisningspraksis fører til at det sløses med ressursene i helsetjenesten 

–  En slik ressursbruk innebærer en risiko for at de pasientene som trenger det, må vente lenger på nødvendig behandling, sier Foss. 

Ikke god nok informasjon

Målet med undersøkelsen har vært å vurdere om myndighetene legger til rette for en god henvisningspraksis fra fastlegene til spesialisthelsetjenesten, slik at ressursene utnyttes godt. 

650 sykehusleger, som vurderer og prioriterer henvisninger innenfor utvalgte fagområder, og nesten 700 fastleger, har besvart hver sin spørreundersøkelse.

Mellom 80 og 90 prosent av sykehuslegene opplever jevnlig at henvisninger fra fastlegene ikke inneholder den informasjonen de trenger.

Les mer: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS