Færre dør av hjerte- og karsykdommer i Europa

Antallet dødsfall på grunn av hjerte- og karsykdommer har gått ned over hele Europa, men det er store forskjeller mellom landene. 

Publisert Sist oppdatert

Uansett - hjerte- og karsykdommer er fortsatt den sykdommen som tar livet av flest mennesker på verdensbasis. Av alle som døde i hele verden i 2010, døde 30 prosent av hjerte- og karsykdommer, skriver forskning.no.

Denne utviklingen kommer fram i en ny studie av forskere fra Universitetet i Oxford og Universitetet i Deakin i Australia som har kartlagt forekomsten av hjerte- og karsykdommer i Europa. Og pilene peker stort sett nedover.

Store forskjeller

Turkmenistan, Russland og Hviterussland har høyest antall dødsfall. I Russland døde 915 menn og 517 kvinner per 100 000 innbyggere på grunn av hjerte- og karsykdommer.

I den andre enden av spekteret finner du land som Danmark, Frankrike, Norge, Portugal, Spania og Nederland. Landet med lavest antall dødsfall på det europeiske kontinentet er Frankrike, som bare er en brøkdel av Russlands antall.

Behandling og livsstil

- Bakgrunnen for det store spriket mellom landene er et stort og komplekst puslespill, sier forsker Stein Emil Vollset ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt til forskning.no.

- På den ene siden har vi fått stadig bedre behandling og medisiner, men det har også skjedd en endring i livsstil. Færre røyker, og mange spiser mindre mettet fett og mer sunn mat.

Øst-Europa og Russland

Nedgangen er ikke like stor for mange øst-europeiske land. Der har de mer ugunstig fett i kostholdet, samtidig som mange fortsatt røyker. I Russland har de også et mye høyere inntak av alkohol enn mange vestlige land, påpeker Vollset.

Det at nedgangen er mindre i Øst-Europa, kan også skyldes at tilgangen på hjertemedisinsk hjelp ikke er like god som i vesteuropeiske land, skriver forskning.no.

M. Nichols m.fl.: Cardiovascular disease in Europe 2014: epidemiological update, doi:10.1093/eurheartj/ehu299,European Heart Journal

Powered by Labrador CMS