Ny kunnskap om hva som styrer hvilepulsen

Hard utholdenhetstrening kan føre til hjerteproblemer når utøverne blir eldre. En ny oppdagelse av hvordan hjertet fungerer, gjør at forskerne nå vet mer om hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Forskning viser at utøvere som har trent mye utholdenhet, har større sjanse for å trenge pacemaker som eldre for å holde en jevn hjerterytme. Dette gjelder også for mennesker som ikke er toppidrettsutøvere, men som trener mye utholdenhet i store deler av livet for å delta i konkurranser som The Norseman, Birkebeineren, Styrkeprøven eller Vasaloppet, skriver gemini.no, et nettsted for forskning ved NTNU og Sintef.

Lav hvilepuls

Utholdenhetsutøvere har lav hvilepuls på mellom 40 og 50 slag i minuttet. Normal hvilepuls ligger på mellom 50 og 70 slag i minuttet, men her er det store individuelle variasjoner.

-Utholdenhetstrening er utvilsomt er bra for hjertet. Men det er også slik at utøvere med en livslang historie med utholdenhetstrening som sykling, ski og maraton, er mer utsatt for hjerterytmeforstyrrelser når de blir eldre, sier Anne Berit Johnsen, forsker ved CERG hos NTNU, til gemini.no.

Ny kunnskap

Det har vært en etablert sannhet at aktivitet fra det autonome nervesystemet var årsaken til lav hvilepuls hos utholdenhetsutøvere. Men dette viste seg å være feil, ifølge Anne Berit Johnsen.

Hun og flere forskere ved NTNU har i samarbeid med Cardiac Exercise Research Group (CERG), Universitetet i Manchester og Universitetet i Milano funnet ut at hvilepulsen styres av hjertets egen pacemaker, sinusknuten, og ikke det autonome nervesystemet som de inntil nylig har trodd.

Denne oppdagelsen ble nylig publisert i det internasjonalt anerkjente tidsskriftet Nature Communications.

Powered by Labrador CMS