Veteran-NM: entusiasme og skader

Fem spillere dro hjem fra NM i veteranhåndball i Trondheim sist helg med avrevet akilles. Ni fikk bruddskader. Antall korsbåndskader er ikke ferdig registrert.  

Publisert Sist oppdatert

Totalt ble det registrert 90 skader denne helgen. Men tallet ventes å øke de neste dagene. Mesterskapet samlet 1500–1600 deltagere i alderen 33 til 75 år.

Fantastisk arrangement

– Veteran-NM er fantastisk, og det er veldig fint at så mange vil spille håndball selv om man blir eldre. Min oppfordring er at alle prøver å være litt bedre forberedt, sier Grethe Myklebust til Aftenposten. Myklebust er fysioterapeut og professor ved Senter for idrettsskadeforskning ved Idrettsmedisinsk seksjon, Norges idrettshøgskole.

«Gamle ferdigheter»

Myklebust tror at litt for mange spillere kommer til et slikt mesterskap kun med «gamle ferdigheter» i bagasjen, men uten ny trening. Da kan overgangen til tre kamper hver dag fredag og lørdag, og kanskje et par kamper søndag for de lagene som kommer til finalen, bli for mye.

– I tillegg er det et sosialt program som det kreves en viss «kondisjon» for å gjennomføre.

Noen veteraner har kanskje ikke løpt eller spilt håndball på mange år, men er kommet sammen med lagkameratene fra yngre år, som kanskje ikke engang bor på samme sted i landet.

Utfordrende idrett

– I en idrett som håndball, der det er mange start, stopp og vendinger, er det klassisk at akilles går av. Hvis en utrent person skal ta en kjempespurt eller foreta en brå vending, kan det være nok til at det sier pang.

Myklebust opplyser at det er særlig ett kjønn som rammes, og spillerne er ofte i 40-årsalderen.

– Særlig blant menn er denne skaden en akilleshæl.

Fra før vet vi at kneskader, og da særlig korsbåndskader, er hyppigst forekommende blant kvinner. 

Les mer i Aftenposten

Powered by Labrador CMS