-Stillesitting er ikke det egentlige problemet

Britiske forskere fulgte tusenvis av kontorarbeidere i 16 år. De fant ingen sammenheng mellom stillesitting og tidlig død.

Publisert

Resultater fra en stor studie viser at stillesitting som enkeltfaktor ikke er livsfarlig i seg selv.

Offentlig ansatte 

En britisk forskergruppe har brukt Whitehall II-studien som grunnlag for en ny undersøkelse, som er publisert i International Journal of Epidemology. Denne studien kartlegger helsen til alle offentlige ansatte byråkrater i London-området.

Deltagerne ble bedt om å blant annet rapporterte hvor mye de sitter på jobb, hvor mye de sitter hjemme og hvor mye de er i aktivitet. Totalt 5.132 mennesker var med på denne delen av studien, og de ble fulgt i 16 år.

Forskerne fant i gjeldende populasjon ingen sammenheng mellom hvor mye folk satt og sjansen for å dø. De presiserer at de offentlig ansatte i London sannsynligvis går og står mer sammenlignet med mennesker i andre deler av England, og viser til denne typen aktiviteter i forbindelse med offentlig transport, i denne studien kalt "aktiv transport". 

Resultatene ble justert for alder, kjønn, røyking, ansettelsesforhold og andre faktorer som ifølge forskerne kan tenke seg å påvirke resultatene.

Mer trim

Forskerne mener at lite aktivitet og dertil lite energibruk i løpet av dagen er den egentlige trusselen - ikke stillesitting i seg selv. De mener videre at man ikke nødvendigvis skal rådes til å sitte mindre, men heller trimme mer. 

Så kan vi spørre oss om ikke mer trim automatisk fører til mindre stillesitting, og mindre stillesitting fører til mer trim. Og om resultatene egentlig er særlig oppsiktsvekkende.

Referanse:

Pulsford mfl: Associations of sitting behaviours with all-cause mortality over a 16-year follow-up: the Whitehall II study International Journal of Epidemology, oktober 2015. DOI: 10.1093/ije/dyv191.

Powered by Labrador CMS