Minst effekt – flest operasjoner

Det er godt dokumentert at folk over 40 år ikke har nytte av operasjon for degenerative tilstander i kneet. I Helse Sør-Øst utgjør de likevel flertallet av de som opereres, skriver Dagens Medisin.

Publisert Sist oppdatert

Helse Sør-Øst (HSØ) og Ole Tjomsland, direktør for kvalitet og fagområder i foretaket, møtte nylig fagfolk fra det offentlige og private for å diskutere løsninger. Oppdraget kom fra Helse- og omsorgsdepartementet. Dagens Medisin har flere artikler om temaet.

Særlig én uforklarlig variasjon var utgangspunktet for at HSØ kalte inn fagfolkene:
– Spør du ortopeder, er indikasjonen på å operere menisk til stede dersom pasienten har fått dette påvist ved MR og har mekaniske låsninger. Dette gjelder pasienter under 40 år. De som er over 40 år, og som har degenerative tilstander, skal trenes opp, sier Ole Tjomsland til avisen.

Stikk motsatt

Men i realiteten er det stikk motsatt: Flertallet av artroskopipasientene som opereres i Norge, er mellom 40 og 80 år.
– Man må bare ikke tro at deler av helsetjenesten ikke er tilbudsstyrt. Det regionale helseforetaket har et klart ansvar for å sikre at ny kunnskap implementeres. Dette jobber vi tett sammen med sykehusene og fagfolkene om, men dessverre tar det tid, sier Tjomsland.
Han understreker at dette perspektivet er viktig å ha med seg i arbeidet med en ny nasjonal sykehusplan.

- Sløsing med offentlige midler

Ved Lovisenberg sykehus i Oslo har man halvert antallet meniskoperasjoner i løpet av de siste fire årene, og gjennomsnittsalderen har sunket med sju år.

– En økning i antall meniskoperasjoner hos middelaldrende og eldre tyder på sløsing med offentlige midler, sier avdelingsoverlege Øystein Høvik til Dagens Medisin.

Pasientinformasjon

– På vårt sykehus har kirurgene ingen personlig økonomisk interesse i om pasientene vi har til konsultasjon, blir operert eller ikke. Vi syns det er en god forutsetning for en objektiv vurdering, sier Høvik.

Han opplyser at pasienter med meniskproblematikk får informasjon om studier som sammenligner operasjon med fysioterapi med fokus på muskel-styrkende øvelser.

Powered by Labrador CMS