Sterk økning av kols-innleggelser

Antallet kols-pasienter som må legges inn på sykehus har økt med 40 prosent siden 2010. Nordlandssykehuset har satset på forebygging, med hverdagsrehabilitering, ernæring og fysisk aktivitet.

Publisert

Tall fra Norsk Pasientregister som Dagens Medisin har innhentet viser at det fjor ble registrert 8136 innleggelser ved somatiske sykehus for hoveddiagnosen kols med akutt infeksjon i nedre luftveier eller med akutt uspesifisert forverring.

Femårsoverlevelsen etter første innleggelse for kols på under 50 prosent, som er dårligere enn for flere hjerte- og kreftsykdommer.

Gode resultater

Nordlandssykehuset har tatt grep om utviklingen, med gode resultater, gjennom tiltak rettet mot kommunene, ifølge Dagens Medisin.

Sykehuset har klart å redusere innleggelsene med 30–40 prosent hos de tyngste kols-pasientene, som kanskje hadde seks-ti innleggelser i året

Avdelingsoverlege Terje Tollåli ved Lungeavdelingen på Nordlandssykehuset mener at antallet reinnleggelser er unødvendig høye.

- Kols-pasientene faller mellom to stoler fordi sykehusene har fraskrevet seg ansvaret, og fordi kommunene ikke har noe tilbud. Det er en kjempetrist situasjon, sier Tollåli til Dagens Medisin.

Fysisk aktivitet viktig

Sykehuset ansette en sykepleier i halv stilling for å drive forebyggende arbeid. I tillegg til medisinsk behandling, omfattet tiltakene ernæringsscreening, kostintervensjon og fysioterapi.

Ifølge avdelingsoverlegen dreier det seg ikke først og fremst om medisinering, men om hverdagsrehabilitering, ernæring og fysisk aktivitet.

- Det er et paradoks at det ved behandling av kols ikke satses på de viktigste tiltakene som kan forebygge utviklingen, sier avdelingsoverlegen ved Nordlandssykehuset.

Høy dødelighet

Ifølge forsker og overlege Gunnar R. Husebø ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus er kols-forverringer som krever sykehusinnleggelse en mye mer alvorlig tilstand enn mange er klar over.

– Femårsoverlevelsen etter første gangs sykehusinnleggelse er på under 50 prosent, som er langt dårligere enn ved mange hjerte- og kreftsykdommer. Det er gode pasientforløp ved hjerteinfarkt og hjerneslag, men i mye mindre grad ved kols, så dette handler mye om prioritering, sier Husebø til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS