Foto: Skjermdump fra NRK
Foto: Skjermdump fra NRK

Fysioterapeutene kan åpne igjen 20. april

Privatpraktiserende fysioterapeuter kan åpne instituttene igjen 20. april. Forutsetningen er at en ny bransjestandard for smittevern er på plass.

Publisert Sist oppdatert

Det kom frem på regjeringens pressekonferanse i dag – tirsdag 7. april.

- Vi har fått situasjonen under kontroll, og mener derfor at vi kan åpne opp samfunnet litt etter litt. Vi skal gjøre det sammen, kontrollert og gradvis, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Antallet innlagte pasienter med covid-19 er tirsdag 277, noe som er 37 færre enn mandag. Det er også færre som ligger koblet til respirator, og tirsdag er 78 pasienter koblet til respirator.

Statsministeren – samt helseminister Bent Høie - opplyser at regjeringen har tatt initiativ til å utarbeide en bransjestandard for en rekke bransjer, deriblant helsefaglige virksomheter som privatpraktiserende fysioterapeuter, psykologer og kiropraktorer.

Det er Folkehelseinstituttet som får ansvaret med å utarbeide bransjestandarden.

Et nødvendig verktøy
Bransjestandarden vil være et verktøy som sikrer at disse virksomhetene kan åpne igjen mandag 20. april.

- Vi kan lempe på noen av tiltakene fordi vi ser at tiltakene vi har satt i verk, gir effekt. Men vi må gå sakte ned fra toppen, slik at alle føler seg trygge, sa Høie.

Han opplyste også at pasienter som ikke har covid-19, vil bli kalt inn til nye timer.

Dette sier forbundslederen

- Det er gode nyheter at det blir mulig å åpne. Hensynet til smittevernet vil medføre at det ikke vil være mulig å ha like tett med pasienter som fysioterapeuter normalt har. Samtidig er det viktig å forstå at pasientene heller ikke nødvendigvis vil strømme tilbake i hopetall. For mange vil det ta tid å fylle opp timelistene igjen. Det må derfor fortsatt være en viss kompensasjon for tapt inntjening inntil det er mulig å drifte som før korona-epidemien, sier forbundsleder Gerty Lund.

Andre kan også åpne
Fra 20. april gjenåpnes også barnehager og fra 27. april gjenåpnes skoler fra 1. – 4. trinn. Forbudet om å reise på hytta, oppheves også 20. april.

Også andre bransjer, som frisører, hudpleie og massasjeinstitutt, vil få en egen bransjestandard, og måler er at de kan åpne igjen 27. april.

Forbudet for kultur- og idrettsarrangement, som ikke kan ivareta kravet om to meters avstand mellom hver person, gjelder foreløpig frem til 15. juni.

Helseministeren ønsker at video benyttes

Helseminister Bent Høie har tidligere ytret at han ønsker at manuellterapeuter og fysioterapeuter med driftsavtaler tar i bruk video- og telefonkonsultasjoner.

Det går frem av et felles brev til Norsk Fysioterapeutforbund, Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund og Manuellterapeutforeningen etter at foreningene ba om ulike tiltak i en felles henvendelse til ministeren.

Opprettholder kontantstøtten
Samtidig som regjeringen åpner for at fysioterapeutene kan åpne igjen 20. april, vedtok Stortinget tidligere i dag kontantstøttepakken til selvstendig næringsdrivende.

Her kan du lese hva kontantstøtten inneholder og hvem som kan søke om kontantstøtte.

 

Powered by Labrador CMS