Fysioterapeut Kaia Marie Nicolaisen går med fullt smittevernutstyr hele dagen. Her er hun i ferd med å ta på seg utstyret som beskytter ansikt og hode, før smittefrakken kommer på. (Foto: privat)

-Å gå med smittevernutstyr er blitt den nye normalen

Fysioterapeut Kaia Marie Nicolaisen jobber utelukkende med koronapasienter. -Det blir både varmt og ekstra slitsomt å gå med fullt smittevernutstyr hele dagen, sier hun.

-Nå er det å bruke slikt utstyr blitt den nye normalen. Vi har de siste ukene vært fire til fem fysioterapeuter som bare jobber med koronapasienter. Det blir både varmt og ekstra slitsomt å gå med utstyret hele dagen, og jeg får streker i ansiktet. Men vi er ikke der at vi dropper å drikke før vakt for å unngå å gå på do og dermed måtte skifte alt smitteutstyret, sier Nicolaisen.

Kaia Nicolaisen. (Foto: privat)

Fysioterapeuten forteller at de innimellom har hatt noen utfordringer med tilgang på smittevernutstyr, men at det har løst seg.

Bruker god tid

Nicolaisen jobber på infeksjonsmedisinsk sengepost på Ullevål, Oslo universitetssykehus. Da vi intervjuet henne i midten av mars, hadde hun tatt imot sine første koronapasienter og følte på distansen det skapte å gå med beskyttelsesutstyret når hun skulle behandle dem. Nå tenker hun ikke lenger så mye på det.

-Vi bruker god tid med hver pasient for å kompensere for distansen utstyret skaper, og få en god relasjon til pasienten, sier hun.

Fysioterapeuten forteller at smittevernsutstyret også byr på andre utfordringer.

- Jeg er blitt oppmerksom på hvor mye jeg bruker meg selv for å vise pasientene hvordan de skal gjøre pusteøvelser. Det er vanskelig å demonstrere leppepust når nærmest hele ansiktet er tildekket. God verbal instruksjon blir viktigere.

Fikk ikke laget videoer

Fysioterapeutene ved OUS planla i midten av mars å lage instruksjonsvideoer der de viser hvordan pasientene selv kan utføre teknikker for å få kontroll på kraftig hoste og lette respirasjonsarbeidet. Nå forteller Nicolaisen at dette prosjektet ble lagt på is en periode da flere fysioterapeuter havnet i karantene. 

-Men vi har laget en video om å legge pasienter i mageleie, for intern undervisning, sier hun.

Nicolaisen sier at etter hvert som de har fått mer erfaring med pasientgruppen, ser de at færre strever med kraftig hoste enn først antatt. Men mange har høy pustefrekvens og lav oksygenmetning. Fysioterapeutene jobber da med blant annet pusteøvelser og manuelle teknikker, og hjelper også mange med hvilestillinger, forteller hun.

Powered by Labrador CMS