Skjermdump fra VG. På bildet generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.
Skjermdump fra VG. På bildet generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund.

Revmatikerforbundet får kritikk for VitaePro-samarbeid

- Underlig, sier lege om samarbeidet mellom VitaePro og Revmatikerforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Flere medier har den siste tiden har rettet søkelys mot VitaePro, både på grunn av meldinger om mulige bivirkninger knyttet til kosttilskuddet, og på grunn av en nært forestående rettssak i Sverige, der selskapet er anklaget for villedende reklame. 

Uheldig samarbeid

Samarbeidet mellom Revmatikerforbundet og Vitaelab, selskapet bak VitaePro, ligger ifølge VG an til å fortsette. Dette til tross for at det forrige uke ble kjent at Relis Sør-Øst – et uavhengig, offentlig legemiddelorgan, advarer folk som går på visse typer medisiner mot å ta kosttilskuddet. Relis begrunner sin advarsel med at VitaePro inneholder et ekstrakt som kan påvirke hvordan andre medisiner tas opp i kroppen. Gravide, og kvinner som prøver å bli gravide, frarådes også å ta kosttilskudd med dette ekstraktet.

Lege og klinisk farmakolog Kari Kjeldstadli ved Oslo universitetssykehus er betenkt:

– Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg det er underlig at de har det samarbeidet. Produsenten sier at de lager et produkt for friske mennesker, men inngår likevel et samarbeid med en pasientorganisasjon. Det hadde vært interessant å vite hvilke vurderinger som er gjort før dette samarbeidet ble inngått, sier hun til VG.

Forsvar fra begge parter

Mens VitaePro markedsføres som et produkt for friske mennesker, forsvarer Vitaelab samarbeidet med Revmatikerforbundet, ifølge VG.

- Vår målgruppe og vår markedsføring retter seg mot voksne, friske mennesker. Ingrediensene i VitaePro kan likevel ha en positiv effekt for personer med ulike plager, sier daglig leder Siv-Katrin Ramskjell i Vitaelab til avisen.

Fysioterapeuten har tidligere i år vært i kontakt med Revmatikerforbundet på grunn av deres anbefaling av VitaePro.

- Slett ikke alle trenger kosttilskudd. Kroppen er som kjent et komplekst organ, og alle er vi ulike. Noen opplever at kosttilskudd hjelper dem i hverdagen. Men ikke alle får denne effekten – slikt vil alltid variere, uttalte generalsekretær Tone Granaas i Norsk Revmatikerforbund i en epost til Fysioterapeuten.

Hun understreket også at forbundets beste råd og absolutte anbefaling er at pasienten alltid rådfører seg med lege.

- Vi følger nøye med på alle forhold som berører våre samarbeidspartnere, så også VitaePro. Det har ikke fremkommet noe som gjør at vi endrer vår anbefaling. Skulle slikt dukke opp, vil vi som sagt være veldig obs på dette og justere vår anbefaling. Vår avtale gjør at de medlemmer som ønsker det kan få billigere kosttilskudd, fra en produsent som kan dokumentere innhold og prosess. Vi har, så vidt vi vet, ikke fått reaksjoner fra medlemmer angående virkninger av VitaePro, sa Granaas.

Les mer i VG

Powered by Labrador CMS