Styrketrening mot muskelsvinn under kreftbehandling

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn, og mange blir behandlet med stråleterapi i kombinasjon med hormonbehandling. Styrketrening kan dempe bivirkningene, viser en ny studie fra NIH.

Publisert Sist oppdatert

Studien er gjennomført av forskere ved Norges Idrettshøgskole (NIH), og er publisert i tidsskriftet Acta Oncologica. En lengre artikkel om studien finner du også på nih.no og forskning.no.

Forskerne har undersøkt om 16 uker med styrketrening kan motvirke muskelsvinn, som er en vanlig bivirkning av hormonbehandlingen ved prostatakreft. 58 menn med prostatakreft deltok i studien. Halvparten av dem ble satt på et styrketreningsprogram som besto av fem øvelser for bena og fire øvelser for overkroppen.

Resultater

– Enkelt fortalt viser resultatene at styrketrening virker, men for flere pasienter tar det lengre tid enn normalt å bygge muskler. De fleste pasientene hadde god effekt av treningen, men det var større variasjon enn det vi normalt ser hos friske menn i samme aldersgruppe, sier stipendiat Tormod Skogstad Nilsen ved NIH.

Han legger til at det på individuelt nivå var det stor spredning i resultatene. På individuelt nivå var det stor spredning i resultatene:
Enkelte pasienter reagerte veldig bra på treningen og økte mer enn tre kilo i muskelmasse. Andre oppnådde mer normal treningseffekt og økte i underkant av to kilo. Det var imidlertid omkring ti prosent som mistet mer enn én kilo muskelmasse til tross for hard styrketrening i 16 uker.

Overraskende funn

– Sammenlignet med tidligere studier økte vi treningsvolumet i vår studie. Studien viste en betydelig økning i muskelmasse i bena og i armene hos treningsgruppen, men til tross for økningen i treningsvolumet viste studien ikke økt effekt sammenliknet med tidligere studier. I utgangspunktet trodde vi at økningen i treningsvolum ville gi større effekter enn det som er rapportert tidligere, sier Nilsen.

I tillegg viste det seg at økningen i muskelmassen i overkroppen utenom armene, uteble hos prostatakreftpasientene i denne studien.

– Dette var overraskende funn, og resultatene skiller seg fra det vi normalt ser hos friske eldre ved styrketrening, sier Nilsen.

Skulder- og brystmuskulatur er mer sensitiv for testosteron enn andre muskelgrupper, og det kan tenkes at dette spiller inn når prostatakreftpasienter trener styrke mens de er under hormonbehandling.

– Det er også verdt å merke seg at økningen i muskelmassen blant pasientene i prosjektet var omtrent en tredjedel av økningen som en gruppe friske eldre menn oppnådde i en lignende styrketreningsstudie gjennomført tidligere, sier Nilsen.

Kilde: nih.no

Referanse:
T. S. Nilsen mfl: Effects of strength training on body composition, physical functioning, and quality of life in prostate cancer patients during androgen deprivation therapy. Acta Oncologica, april 2015, doi: 10.3109/0284186X.2015.1037008. Sammendrag

Powered by Labrador CMS