Nasjonal hudsjekkdag: Fysioterapeuter kan spille en forebyggende rolle

I dag arrangeres den årlige hudsjekkdagen. Kreftforeningen ønsker i denne forbindelse at fysioterapeuter og annet helsepersonell som ser mye hud i sitt daglige virke anbefaler pasienter å få sjekket mistenkelige føflekker. 

Publisert Sist oppdatert

Norge er i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, og helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. 

Høy forekomst har ifølge Kreftforeningen stor grad sammenheng med mye UV-stråler, og den høye dødeligheten med at mange kommer sent til lege, slik at kreften har spredt seg før de kommer til behandling. Her er det med andre ord et stort forebyggingspotensial. Fysioterapeuter og andre faggrupper som ser mye hud i sitt daglige arbeid, kan spille en viktig rolle i arbeidet med å forebygge føflekkreft. Ved at relevant helsepersonell er kjent med faresignaler for føflekkreft, vil man kunne anbefale pasienter med «mistenkelige føflekker» å sjekke disse hos sin fastlege. 

Nasjonal aksjon, Hudsjekkdagen Euromelanoma, arrangeres i dag, og hudleger har en «dugnad» ved at de sjekker føflekker rundt om i Norge. Formålet med aksjonen er å få oppmerksomhet om føflekkreft, og hvordan det kan forebygges og oppdages tidlig. 

Les mer på Kreftforeningens sider.

Powered by Labrador CMS