Ny doktorgrad om behandling med laser og is

Behandling med laser gir en klinisk viktig smertelindring, og pasientene opplever raskere bedring, ifølge en avhandling ved Universitetet i Bergen (UiB). Men bare dersom anbefalte behandlingsdoser ble brukt.

Publisert Sist oppdatert

Sturla Haslerud er spesialist i ortopedisk fysioterapi (MNFF) ved Tananger Fysikalske Institutt, og disputerte 12. juni med avhandlingen «Low-Level Laser Therapy and Cryotherapy in Tendinopathy Treatment». Han har gjennomført en systematisk oppsummering av forskningsstudier for å finne ut hvor god effekt laserbehandling har på pasienter som plages med smerter fra seneapparatet i skulderen.

Må bruke anbefalte doser

Oppsummeringen viste at pasienter som fikk behandling med lavenergi laser utenfor det anbefalte «dosevinduet» ikke hadde noen effekt av behandlingen. Studien viste også at pasienter som ble behandlet med en kombinasjon av is (lokal nedkjøling av skulderen) og anbefalte doser lavenergi laser ikke opplevde noe forbedring av skulderplagene sine, skriver UiB i en pressemelding.

Dette beskrives som et overraskende funn, fordi 90 prosent av de øvrige studiene som brukte anbefalte behandlingsdoser viste effekt i favør av lavenergi laser. Haslerud undersøkte derfor videre hvordan biofysiske penetrasjonsegenskaper for laser i hud og sene ble påvirket av nedkjøling med is.

Samlet viste resultatene av Hasleruds studier at nedkjøling før laserbehandling gav en positiv effekt på senen, mens nedkjøling umiddelbart etter laserbehandling var ugunstig og bør unngås.

Powered by Labrador CMS