- Altfor få forhandler lønn ved ansettelse

Ansatte fysioterapeuter har over tid hatt omtrent samme lønnsutvikling som andre sammenlignbare yrkesgrupper. Det er likevel en utfordring at lønnsnivået for utdanningsgruppene i offentlig sektor er altfor lavt.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver NFFs forhandlingsseksjon i sin oppsummering av Lønnsundersøkelsen 2013, som på slutten av fjoråret ble gjennomført for femte år på rad. Over 1.900 besvarte undersøkelsen, noe som gjør svarene representative for medlemmene. Rapporten er nå tilgjengelig på NFFs nettsider.

Rett til å forhandle

Der står det også at 30 prosent av de ansatte fysioterapeutene innen helseforetak og kommuner har fått ny jobb i løpet av de fire siste årene. Men bare 39 prosent av disse benyttet seg av retten til å forhandle lønn ved ansettelsen.

Innen de offentlige avtaleområdene er det muligheter for individuelle lønnsforhandlinger ved ansettelse. Av fysioterapeutene som brukte denne retten fikk 61 prosent høyere lønn enn minstelønn, understreker Forhandlingsseksjonen i rapporten.

Ligger for lavt

Utdanningsgrupper i offentlig sektor lønnes svært lavt i forhold til sammenlignbare grupper i privat sektor. I rapporten kan man se gjennomsnittlig lønnsutvikling for alle fysioterapeuter innen hvert enkelt tariffområde fra 2009 til 2013. I 2013 var gjennomsnittet i KS-området 438.242 kroner, i Spekter 447.561 kroner, i Oslo 479.692 kroner, i staten 536.509 kroner og i tariffområdet Virke var gjennomsnittet i fjor 443.973 kroner.

Særlige utfordringer

Ifølge rapporten viser lønnsundersøkelsen tydelig hvilke utfordringer det må jobbes videre med:

• Totalt sett arbeider nesten 24 prosent av NFFs medlemmer deltid, og av disse ønsker 33 prosent å få økt stillingsprosent.

• 12 prosent er ansatt midlertidig i hele eller deler av stillingen sin.

• 30 prosent av medlemmene innen kommuner og helseforetak fikk ny stilling i løpet av de fire siste årene, men bare 39 prosent av disse benyttet seg av retten til å forhandle lønn ved ansettelsen.

• 53 prosent av fysioterapeutene og 90 prosent av spesialfysioterapeutene i kommuner og helseforetak har mer enn ti års lønnsansiennitet. Samtidig har de med lang lønnsansiennitet dårligst lønnsutvikling.

Powered by Labrador CMS