Vil få slutt på unødige røntgenbilder

Ofte tas det røntgenbilder til liten nytte, for eksempel ved en del akutte ryggplager, sier Bjørn Hofmann. Professoren skal lede et prosjekt for å få slutt på unødige bilder.

Publisert Sist oppdatert

Pasienter som kommer til fysioterapeut kan forvente at «noe» blir gjort. De kan presse på for å få tatt røntgenbilder av for eksempel ryggen. Én av fire nordmenn får en eller flere polikliniske radiologiske undersøkelser hvert år. Men internasjonalt antas det at 20-50 prosent av slike undersøkelser er unødvendige og ikke gir noen helsegevinst, ifølge gemini.no.

Vil øke undersøkelser med høy verdi

Nå skal forskere kartlegge og bidra til å redusere røntgenbilder med lav helseverdi og øke undersøkelser med høy verdi. Professor Bjørn Hofmann ved NTNU Gjøvik skal lede prosjektet Optimalisering av radiologiske tjenester (ORT), som har fått 12 millioner kroner i støtte av Forskningsrådet.

– En del røntgenbilder er viktig å ta, fordi de i en del tilstander hos pasientene gir relevant informasjon. Men ofte tas det bilder til liten nytte. Det skjer for eksempel ved en del akutte ryggplager. Vi ser også at tilgang på røntgenutstyr har betydning for hvor ofte det tas bilder. Jo kortere avstand du som pasient har til en røntgenavdeling, desto større sjanse er det for at det tas bilder, sammenlignet med om du bor langt unna, sier Hofmann.

Unødig stråling

I tillegg til ressursene som brukes, fører unødige bilder også til at pasienter blir utsatt for stråling. Slike undersøkelser kan også skape unødige bekymringer hos pasienter. 

Powered by Labrador CMS