CFS/ME: Cochrane ønsker å trekke tilbake oversiktsartikkel

Etter stort påtrykk, har Cochrane Review journal bedt forfatterne av en oversiktsartikkel som omhandler effekten av gradert trening for CFS/ME-pasienter, om å trekke denne midlertidig tilbake. Forfatterne er uenige i avgjørelsen. 

Publisert Sist oppdatert

-Dette er en svakt fundert avgjørelse, mener forskerne som står bak oversiktsartikkelen, ifølge Reuters. 

-Et steg tilbake fra prinsippet om at Cochranes oversikter skal baseres på vitenskap og kliniske bevis, kommenterer forskeren Colin Blakemore, som tidligere ledet det britiske Medical Research Council. Han uttrykker samtidig bekymring for forskning som blir overkjørt av det han kaller "aktivisters syn og standpunkt". 

I oversikten, publisert i 2017, har åtte randomiserte kontrollerte studier blitt gjennomgått av erfarne forskere, ledet av fysioterapeut og ph.d. Lillebeth Larun ved Folkehelseinstituttet. Konklusjonen var at en metode som inneholdt gradert trening kan hjelpe enkelte pasienter med CFS/ME.

Vil trekke tilbake artikkelen

Cochrane har nå bedt forfatterne om å gå med på at oversiktsartikkelen trekkes tilbake, og dessuten gå ut med en uttalelse der de skriver at oversikten har behov for revisjon. Artikkelen har måttet tåle skarp kritikk, spesielt fra pasient- og brukerorganisasjoner.

Cochrane-redaktørene Rachel Churchill og David Tovey sier at de vil trekke artikkelen midlertidig tilbake etter å ha mottatt omfattende tilbakemeldinger. 

Tovey sier til Reuters at forfatterne nå kan få tid til å svare på flere av tilbakemeldingene som har kommet etter at artikkelen ble publisert i 2017. 

-Uenig

Ifølge Reuters skrev Churchill og Tovey i en e-post til Larun: "Vi trekker tilbake deres artikkel for å gi deg og dine medforfattere tid til å tilstrekkelig adressere tilbakemeldingene som har kommet inn. Følgelig vil artikkelen snart bli fjernet fra Cochrane Library.

Larun sier i en kommentar til Reuters at hun er "svært bekymret og skuffet" over Cochrane-redaktørens beslutning: 
- Jeg er uenig i denne beslutningen, og mener det er en uforholdsmessig og svakt fundert avgjørelse. 

I et svar på spørsmål fra Reuters, sier Tovey: "Vi er i diskusjon med forfattergruppen om denne artikkelen etter en formell klage til meg som Cochranes sjefredaktør. Klagen og spørsmålene som har kommet inn anser vi som viktige spørsmål.

Larun sier på sin side at hun ikke ser på dette som en diskusjon, men som en ensidig beslutning fra Cochranes redaktører.

Folkehelseinstituttet og Cochrane er ifølge Larun i dialog, og endelig avgjørelse i saken er ikke tatt. 

Artikkelen er fortsatt tilgjengelig, og kan leses her

KildeReuters

Powered by Labrador CMS