Meniskoperasjon uten effekt

Tusener av årlige meniskoperasjoner gir ingen forbedring av kneets funksjon, og kun ubetydelig smertelindring. Dette viser ny dansk-svensk forskning. 

Publisert Sist oppdatert

”Dropp meniskoperasjonene”!

Dette er konklusjonen fra en forskergruppe ved Syddansk Universitet, som denne uken offentliggjorde en ny stor metaanalyse i et av verdens mest anerkjente tidsskrifter, British Medical Journal.

Ingen effekt

Meniskoperasjon har stort sett ingen effekt hos middaldrende og eldre med såkalte degenerative meniskproblemer. Studien viste kun fem til åtte prosents smertelindring de første par månedene, en effekt som ikke var signifikant. Studien viste heller ikke smerteeffekt på lang sikt. Studien tok ikke for seg akutte meniskskader i eksempelvis idrett.

Studien er en metaanalyse, der ni artikler og 1270 pasienter ble inkludert i analysene.

I alle de inkluderte enkeltstudiene ble kirurgi målt og sammenlignet med trening eller placebokirurgi.

Professor Andy Carr fra Oxford University skriver i en leder i det samme tidsskriftet at det nå er ”svært lite støtte i forskningen som rettferdiggjør denne typen inngrep”.  

Tipping point

Professoren sier videre at vi nå nærmer oss ”tipping point”, der bevisene mot kikkehullsoperasjoner ved knesmerter overskygger de faglige uenigheter som foreligger. 

Sundhedsstyrelsen i Danmark skal ved årsskiftet publisere en ny nasjonal retningslinje for denne typen inngrep.

Artiklene er publisert i BMJ

Powered by Labrador CMS