Forskere skal sammenligne fysioterapi med kirurgi

Er kostbar brusktransplantasjon egentlig bedre enn fysioterapi ved bruskskader i knær? 

Publisert Sist oppdatert

Bruskskader i kne rammer ofte unge arbeidsføre voksne, og gir betydelige plager. Det er vanskelig å behandle, og det finnes ingen «gullstandard».

– Det finnes flere vanlige kirurgiske metoder, men ingen av dem har vist seg bedre enn andre når de sammenlignes i studier. Samtidig er det veldokumentert at fysioterapi alene gir bedring i knefunksjon. Men tidligere er ikke kirurgi sammenlignet med fysioterapi direkte, forteller overlege Per-Henrik Randsborg ved Akershus universitetssykehus (Ahus) til Dagens Medisin.

Syv sykehus 

Han leder Norwegian Cartilage project-studien; et samarbeidsprosjekt mellom syv sykehus. Prosjektet har fått 19 millioner kroner fra Norges forskningsråd over fem år, og inkluderer to kliniske studier samt registerstudier og basalcelleforskning. Ortopedene går i gang med de første operasjonene denne måneden. Målet er å finne ut hvilken, om noen, av de mest vanlige kirurgiske behandlingene som er best.

I den ene studien skal effekten av brusktransplantasjon måles opp mot opptrening. For større skader er transplantasjon en vanlig, men ressurskrevende behandling der celler fra pasientens kne tas ut og dyrkes i laboratoriet. To uker senere sprøytes pasientens egne bruskceller inn i det skadde området. Deretter følger ett til to år med rehabilitering.

Kan spare store summer

Halvparten av pasientene skal randomiseres til transplantasjon, mens resten går direkte til opptrening etter en «kirurgisk opprensking». 82 pasienter skal inkluderes i studien.

– Utfordringen er antall pasienter. Vi er avhengig av at sykehus i hele landet sender aktuelle pasienter til oss, oppfordrer Randsborg, som håper å kunne ha de første resultatene klare etter fire år. Dersom analysen viser at kirurgi ikke er bedre enn fysioterapi, kan det bety store besparelser.

– En brusktransplantasjon koster minst 50.000 kroner. Pasienten kommer raskere i gang med trening hvis ikke kneet åpnes, og unngår fare for komplikasjoner. Sykmeldingsperioden vil også avta, sier Randsborg til nettstedet.

Les mer i Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS