Unio-leder Ragnhild Lied.
Unio-leder Ragnhild Lied.

Bryter forhandlingene om pensjon ved særaldersgrense

- Regjeringens tilbud var ikke godt nok, sier Unio. De bryter forhandlingene med arbeidsministeren om pensjon for fysioterapeuter og andre som må gå av tidligere på grunn av særaldersgrense på 65 år.

Publisert Sist oppdatert

Unio har sammen med LO, YS og Akademikerne forhandlet med arbeidsministeren siden i fjor høst. De ville sikre at fysioterapeuter og andre med særaldersgrense på 65 år, får en god pensjon selv om de må gå av tidligere enn andre. Onsdag ble det klart at det ble brudd i forhandlingene.

- Regjeringens tilbud var ikke godt nok på livsvarig nivå, det innebar fjerning av den såkalte 85-årsregelen og hadde ingen avklaring på pensjonsnivået for de som er født etter 1970. Dette kunne vi ikke skrive under på, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en pressemelding.

Unio er Norsk Fysioterapeutforbunds hovedorganisasjon.

Verre og verre for yngre årskull

Ny offentlig tjenestepensjonsordning gjelder fra 1. januar 2020. Nå skal alle år med opptjening telle inn i pensjonsberegningen, for dem som er født etter 1963. Men hva de skal gjøre med dem som går av med pensjon tidligere på grunn av særaldersgrenser, og som da får kortere opptjeningstid, har vært et eget spørsmål som det nå har vært forhandlet om.

– Det som gjør det krevende, er at konsekvensene av pensjonsreformen blir verre og verre for yngre årskull. Vi må jo også være opptatt av at de skal få en akseptabel pensjon, sier Lied til NTB.

Lied tror pensjonsforhandlingene først kan bli tatt opp etter lønnsforhandlingene til våren. Da må staten komme med et nytt tilbud først, understreker hun.

I denne omgang er det bare pensjonsnivå økonomisk som partene har snakket om, men arbeidsministeren har varslet at han ønsker å diskutere særaldersgrensa i seg selv på et senere tidspunkt.

Ulike regler

Sykehusansatte fysioterapeuter i flere stillingskoder har særaldersgrense for å gå av med pensjon når de er 65 år. I helseforetakene er det litt ulike regler. En del fysioterapeuter som er ansatt i kommuner eller fylkeskommuner har en slik grense, avhengig av stillingstittel og pensjonskasse. Oslo kommune har ingen særaldersgrenser for fysioterapeuter. HER kan du lese hvem som har særaldersgrenser.

Powered by Labrador CMS