Færre studier med positivt utfall etter nye regler

Etter at alle kliniske studier skulle registreres i søkbare registre, falt andelen av studier med signifikant positivt primærendepunkt fra 57 til 8 prosent.

Publisert Sist oppdatert

I alt 17 av 30 studier, 57 prosent, som ble publisert før år 2000, viste signifikant positivt resultat for primærendepunkt. Dette gjaldt studier publisert før beslutningen om at alle kliniske studier måtte registreres i registre tilsvarende www.clinicaltrials.gov

For studier publisert etter dette, så bildet annerledes ut: Da var det bare 2 av 25 studier, 8 prosent, som kunne vise til positivt utfall. Dette fremgår av en undersøkelse gjort blant store studier som er finansiert av National Heart Lung and Blood Institute (NHLBI).

Hypotese

Det var en sammenheng mellom studier som var registrert og en trend mot funn som ikke støttet hypotesen, såkalt «null results». Det var ingen endring i andelen av studier som sammenlignet behandling med placebo versus sammenligning med aktiv substans. Det var heller ingen sammenheng mellom delfinansiering fra legemiddelindustrien og sannsynligheten for å rapportere signifikant positivt utfall for intervensjon.

Studien er nylig publisert i PLoS One.

Kilde: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS