- Raskere tilbake går for sakte

Nå slår Riksrevisjonen fast at ventetida for å få tilbudet er alt annet enn rask. Den er nemlig over et halvt år – i gjennomsnitt (saken er oppdatert 3.12).

Publisert Sist oppdatert

– Hvis det hadde vært meg i den situasjonen ville jeg nok følt at oppfølgingen av meg ikke var som forventet, sier Hans Conrad Hansen, ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen til NRK.

Dette er «Raskere tilbake»

«Raskere tilbake» er en av de største satsningene noensinne når det gjelder å få sykemeldte tilbake i jobb.

Siden opprettelsen i 2007 har staten bevilget om lag én milliard årlig til ordningen.

Det er over 200 «Raskere tilbake»-prosjekter i Norge fra private tilbydere. Disse administreres av NAV. Målet er at sykemeldte skal få behandling eller rehabilitering slik at de hurtigst mulig kan begynne på jobb igjen.

Sentrale aktører i prosjektet er Nav, arbeidsgiverne og helsetjenesten.

Pasienter i «Raskere tilbake»-ordningen skal få raskere behandling enn om de hadde stått på vanlig venteliste.

Nav henviser brukere til avklaringstiltak, oppfølgingstiltak og arbeidsrettet rehabilitering.

RHFene administrerer 2/3 av alle Raskere tilbake-tiltakene. Her er ventetidene betydelig kortere.

Kilder: Nav, Helse Sør-Øst, Helsedirektoratet og Iris.

Satsingen har brukt om lag én milliard kroner i året siden opprettelsen i 2007. Sykemeldte må i gjennomsnitt vente hele 196 dager før de kommer inn i ordningen. Dette gjelder de private tjenestetilbudene som NAV administrerer.

Arbeidsdepartementet sier ordningen bare er én av flere for å få folk tilbake i jobb. Men departementet innrømmer også at den kan bli bedre:

– Vårt signal er at dette kan skje raskere. Det er ingen tvil om at ordninger skal målrettes, sånn at vi får sykemeldte raskt tilbake i jobb, sier Kristian Dahlberg Hauge, statssekretær, arbeids- og sosialdepartementet.

Les mer på nrk.no

Ifølge Helsedirektoratet er ventetiden i RHFene kortere. Disse tilbudene administrerer to tredjedeler av Raskere tilbake-midlene. Les mer på Helse Sør-Øst sine nettsider.

Powered by Labrador CMS