Prodekan Sameline Grimsgaard (t.h.) omtaler Tromsøundersøkelsen som UiTs forskningsgull. Her sammen med prosjektleder Heidi Johansen. Foto: UiT.

«Tromsø 7» rulles snart ut

Demens og miljøgifter, impotens og fysisk aktivitet.  Det er bare noen av de 45 forskningsprosjektene som er klare for sjuende runde av Tromsøundersøkelsen.

Publisert

- Dataene som samles inn er ettertraktete hos både nasjonale og internasjonale forskningsmiljøer. Dette er vårt «forskningsgull», sier Sameline Grimsgaard, prodekan for forskning ved Helsefakultetet, Universitetet i Tromsø. Tromsø 7 har fått fyldig omtale på www.uit.no.

Hjerte- og karsykdommer var utgangspunktet til den første Tromsøundersøkelsen på 1970-tallet, og temaet er fortsatt med i den sjuende runden. Denne gangen har mental helse fått en sentral plass. Tannhelseforskning er også kommet med, opplyser prosjektleder Heidi Johansen ved Institutt for Samfunnsmedisin, UiT.

Gjentatte målinger

- Styrken til Tromsøundersøkelsen er ikke størrelsen, men de gjentatte målingene. Det er helt unikt i norsk sammenheng, sier prosjektlederen.

Det er flest voksne over 40 som skal delta, men også noen unge i 20-åra. De samme ungdommene har deltatt to ganger før. 1200 menn har deltatt i alle de seks rundene siden 1970-tallet.

- Ungdommene er nå spredt rundt overalt, og vi må faktisk betale dem hjem fra hele verden! Forskning koster, men det er verdt det. Vi får tre målepunkter på de samme ungdommene, og det er unikt for denne aldersgruppen, sier Johansen.

Kosthold og aktivitet

En annen som jobber med Tromsøundersøkelsen er Sameline Grimsgaard, prodekan for forskning ved Helsefakultetet. Hun er også førsteamanuensis ved Institutt for Samfunnsmedisin og har et forskningsprosjekt inne som en del av Tromsø 7.

- Det handler om kosthold og aktivitet. Bakgrunnen er at tromsøfolk blir tyngre og tyngre og at inaktiviteten øker. I dette prosjektet er det ikke nok å fylle ut et skjema om hvor mye man beveger seg. Da får vi ofte overrapportering, sier forskeren.

Objektive mål

Deltakerne i Tromsø 7 skal derfor ha på seg et elektronisk armbånd som registrerer all bevegelse via smarttelefon. På den måten kan forskerne få objektive mål på aktiviteten.

Tromsøundersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom UiT, Helse Nord og UNN. Budsjettet er på ca. 65 millioner kroner, og rundt 30 personer jobber på heltid med å samle inn data, opplyser uit.no.

Powered by Labrador CMS