Linda Müller og Jan Janssen har jobbet systematisk over tid for å få politikerne med seg. Foto: Linda Ingier, Romerikes Blad.

Ullensaker kommune satser stort på fysioterapi

4,8 helt nye driftsavtaler, pluss oppjustering av flere deltidshjemler. Den FrP- styrte kommunen vedtok i desember å øke budsjettposten fysioterapi med 2,5 millioner kroner. (Fra Fysioterapeuten nr.2)

Ullensaker i Akershus har hatt en sterk befolkningsvekst i årene etter at Oslo Lufthavn Gardermoen ble etablert i kommunen. Selv om befolkningen i gjennomsnitt er ­ganske ung, har behovet for helsetjenester økt. På tampen av fjoråret vedtok politikerne å opprette 4,8 nye avtalehjemler i fysioterapi, og å oppjustere flere eksisterende deltidshjemler. Budsjettposten for fysioterapitjenester ble totalt sett økt med 2,5 millioner kroner. 1,8 millioner skal gå til nye drifts­avtaler, mens resten skal gå til oppjustering av eksisterende deltidshjemler.

Annonser med tittelen «Flere ledige ­fysioterapistillinger – 480 % nye avtalehjemler i fysioterapi» er ikke hverdagskost. Den spreke utlysningen står i dette nummeret av Fysioterapeuten.
 

Drift av grupper

Kommunen er tydelig når det gjelder hva slags kompetanse den ønsker: 80 prosent spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi og 100 prosent spesialist i psykomotorisk fysio­terapi. I tillegg opprettes tre 100 prosent avtaler for fysioterapeuter med bred generell kompetanse og erfaring med drift av grupper, hvorav en helst skal ha mensendieck­utdanning.

I annonsen blir det understreket at ­Ullensaker i dag har avtaler med tre spesialister i manuellterapi, og at kommunens behov for denne kompetansen dermed er dekket. Kommunen ønsker med andre ord ikke manuellterapeuter til de utlyste avtalehjemlene.

 
– Klare meldinger

Fysioterapeuten har spurt Linda Müller, avdelingsleder for fysio/ergoterapi, og fysioterapeut/rådgiver Jan Janssen hvordan de har fått politikerne med seg på denne satsingen.

– Vi har i flere år gitt klare meldinger til politikerne i kommunen om at fysioterapitjenesten ikke er i takt med befolknings­utviklingen. Tilflytningen til Ullensaker har vært veldig stor, og folketallet er nå oppe i 32.000, sier Jan Janssen.

Han legger til at de har jobbet systematisk for å få gehør for satsingen, blant annet gjennom årlige rapporter til politikerne.

 
KOSTRA

– KOSTRA-tallene har vist at dekningen av fysioterapi i kommunen har blitt stadig dårligere på grunn av befolkningsøkningen. Vi har lagt fram fire saker for politikerne som viser hvilken kapasitet vi faktisk har og hva vi kan få utrettet med større fysioterapiressurser. Samhandlingsreformen og målet om økt satsing på forebygging og fysisk aktivitet har også vært viktig, sier Janssen.

– Er det snakk om å redusere antallet fast ansatte fysioterapeuter og satse mer på private løsninger?

– Nei, man jobber med en annen tilnærming og på ulike arenaer. Det er behov for å opprettholde og styrke (på lengre sikt) tjenesten blant de fast ansatte fysioterapeutene, i takt med befolkningsveksten.

 
– Halvere ventetida

Linda Müller opplyser at kommunen i dag har ti avtalehjemler med privatpraktiserende fysioterapeuter, og 8,5 stillinger fast ansatte fysioterapeuter.

– Med utlysningen av 4,8 nye avtalehjemler kommer vi opp i 15 hjemler. I tillegg vil 5-6 eksisterende deltidshjemler bli oppjustert til 100 prosent, sier hun.

– Det er lang ventetid på fysioterapi i mange kommuner. Hvordan er situasjonen i Ullensaker?

– Ventetida for pasienter med kroniske ­lidelser er ca. åtte måneder. Med disse tiltak­ene håper vi å få ventetida halvert.  Vi har i dag to spesialister i psykomotorisk fysioterapi med 50 prosent avtalehjemler, og ventetiden der er på over ett år. Også her håper vi å få redusert ventetiden. Det er også snakk om å ivare­ta kompetansen på dette området over tid, fordi de to hjemlene vi allerede har vil bli nedtrappet i løpet av få år på grunn av alder. Vi ser en stor verdi i psykomotorisk fysioterapi innen psykisk helsevern, sier Jan Janssen.

 
Mindre individuell behandling

– Tre av utlysningene er knyttet til drift av grupper. Hvilke planer har dere for dette?

– Målet er å redusere behovet for individuell behandling og satse mer på treningsgrupper av ulik størrelse. Vi ønsker å inspirere folk til å drive fysisk aktivitet og ta ansvar for egen helse. Dette gjelder særlig pasienter med ­kroniske lidelser, som det er flest av på vente­listene.

Linda Müller forteller også at de har opprettet samarbeidsutvalg, der alle fysioterapeut­er i kommunen skal være representert – både ansatte og fysioterapeuter med driftsavtale.

– Vi ønsker å se hele fysioterapitjenesten under ett, både ansatte og fysioterapeuter i privat praksis. Det er viktig å sette inn ressursene der behovet og presset er størst, sier Müller.

Powered by Labrador CMS