-Vi kaster bort millioner på vitamintilskudd

Vitamintilskudd er for folk flest bortkastede penger, mener britiske og amerikanske forskere.

Publisert Sist oppdatert

En gruppe britiske og amerikanske forskere har gått gjennom flere ulike studier utført på vitamintilskudd de siste årene. Studiene omfatter til sammen en halv millioner mennesker.

Nok er nok

«Nok er nok. Slutt å kaste bort penger på vitamin- og mineraltilskudd», lyder tittelen på lederartikkelen i tidsskriftet Annals of Internal Medicine. I desember-utgaven har tidsskriftet omtalt tre forskningsartikler som oppsummerer studiene, og som underbygger den kontroversielle oppfordringen. I en av studiene fikk 6000 eldre, mannlige leger i USA i 12 år enten et multivitamintilskudd med vitamin A, B, C, E og betakaroten - eller en placebo-pille uten noen virkestoffer.

Ingen effekt

Forskerne undersøkte om vitamintilskudd kan redusere kognitive svekkelser som kommer med alderen, som dårligere hukommelse. De fant ingen effekt av vitamintilskuddene.

Andre forskere har sett på om ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler kan ha virkning på risikoen for hjerteattakk, på risikoen for slag eller om det kan forlenge levealderen. De fant ingen effekt.

I Storbritannia tar nå hver tredje voksen et vitamintilskudd. I USA gjør mer enn halve befolkningen det samme. Forskerne retter en anklagende pekefinger mot kosttilskudd-industrien: De skaper falske behov. De bygger opp under folks helseangst. De tilbyr kurer som ikke helbreder. De tilbyr å kurere lidelser folk ikke har.

Det hører med at forskergruppen stiller seg åpne for at tilskudd av vitamin D kan ha en positiv effekt.

Maten vår er god nok

Forskerne ved University of Warwick (Storbritannia) og Johns Hopkins School of Medicine (USA) summerer blant annet opp 24 ulike studier med i alt 450.000 deltagere, hvor det ikke ble påvist noen effekt av å ta vitamintilskudd på levealder.

Edgar Miller, professor ved Johns Hopkins School of Medicine, sier dette til CNN og til avisa The Times:

- Vitamin-industrien lever av anekdoter som «Jeg tar dette vitamintilskuddet, og jeg føler meg bedre.» Du hører det over alt.

- Det er de som hevder at et gjennomsnittlig vestlig kosthold ikke inneholder tilstrekkelig med vitaminer. Sannheten er at de fleste av oss får i seg for mye mat, og denne maten gir oss også nok av vitaminer.

- Bare en liten del av befolkningen har behov for ekstra tilskudd av vitaminer. Det er ikke noe folk flest behøver, sier Miller og oppfordrer oss til heller å bruke pengene på noe bedre.

Les også på Fysioterapeuten.no: -Kaster bort penger på kosttilskudd.

Les merforskning.no.

Referanse:

Eliseo Gualla m. fl: Enough Is Enough: Stop Wasting Money on Vitamin and Mineral Supplements, Annals of Internal Medicine, desember 2013

Powered by Labrador CMS