- Vi trenger ikke flere «skrivebordsinitiativ»

Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen, mener den nye folkehelsemeldingen er for passiv, og at gevinstene av mer gym allerede er godt dokumentert.

Publisert Sist oppdatert

Ett av tiltakene i helseminister Bent Høies (H) nye folkehelsemelding er et treårig forsøk i ungdomsskolen med omtrent en dobling av gymtimene - fra to til fire timer i uka, skriver Dagens Medisin på nett.

Høie vil forske på effekten av flere gymtimer, i likhet med daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap), som i sin folkehelsemelding i 2013 tok til orde for en «kampanje» som rettet seg mot barn og fysisk aktivitet.

Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen, som består av Kreftforeningen, Idrettsforbundet, Legeforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norsk Fysioterapeutforbund, har siden 2011 etterlyst forpliktende tiltak.

- Stillesitting er en av de viktigste risikofaktorene for livsstilssykdommer, og effekten av fysisk aktivitet er i dag er svært godt dokumentert. Det er ingen grunn til å vente med å innføre obligatorisk daglig aktivitet i skolen, sier president i Legeforeningen, Hege Gjessing, til legeforeningen.no.

Lite aktive

I en pressemelding fra Regjeringen sendt ut fra like før påske i år, heter det blant annet at «norske 15-årige gutter sitter mer stille enn norske pensjonister».

–Fysisk aktivitet er bra, både for den fysiske og psykiske helsen. Det er særlig i ungdomsskolen vi ser at unge blir mindre aktive, derfor øker vi innsatsen her, sier Høie i pressemeldingen.

Forsøket der mengden fysisk aktivitet og kroppsøving dobles ved om lag 30 ungdomsskoler, skal gi kunnskap om hva slags opplegg som gir best effekt på elevenes helse, trivsel og resultater.

- Folkehelsetiltak må være kunnskapsbaserte og regjeringen tar et skritt i riktig retning. Men vi savner en konkret oppfølgingsplan for veien videre. Vi trenger ikke flere «skrivebordsinitiativ» som renner ut i sanden, sier forbundsleder Fred Haltebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund til legeforeningen.no.

Powered by Labrador CMS