Kritikk mot helgekurs i nålebehandling og akupunktur

De siste årene har det dukket opp saker i mediene om skader etter akupunkturbehandling. Flere av dem dreier seg om punkterte lunger.

Publisert Sist oppdatert

En fysioterapeut som hadde tatt et 16-timers kurs i akupunktur endte for eksempel med å punktere lungen til en pasient i 2015. Ifølge Bergensavisen opplevde pasienten etter behandlingen vanskeligheter med å trekke pusten og stikkende smerter i høyre side. Terapeuten har fått en advarsel fra Helsetilsynet og beklaget hendelsen i etterkant. Dette skriver NRK. 

Flere saker

I 2016 fortalte NRK om en mann som døde av en infeksjon, trolig etter akupunkturbehandling, og i 2011 fortalte en kvinne til Tønsbergs Blad om da en akupunktør stakk hull på lungen hennes. I desember skrev Fysioterapeuten om at danskene vil ha strengere krav for nålebehandling.  

Det finnes ingen tall på det totale omfanget, og foreninger som organiserer akupunktører etterlyser kontroll med bransjen. De vil at det skal bli forbudt å stikke nåler i pasienter uten grundig kursing.

De ber om at «akupunktør» skal bli en beskyttet tittel, slik at det kan stilles krav til de som utfører behandlingen og slik at pasientene kan klage til fylkesmannen.

NFF kritiserer helgekurs

– Det er høyst tvilsomt, og en risikabel praksis som ikke bør forekomme, sier Jan Petter Øines til NRK om fysio- eller manuellterapeuter som utfører nålebehandling etter å bare ha fulgt et helgekurs.

Øines er styreleder i faggruppa for nålebehandling i Norsk Fysioterapeutforbund. Det finnes likevel også fysioterapeuter som utfører behandling med nåler uten å være med i faggruppa.

-Må oppfylle kompetansekrav

Øynes sier at faggruppa ikke kan gjøre annet enn å understreke sin holdning, men legger til at de ønsker at fysioterapeuter som tilbyr nålebehandling tar et 100-timers kurs:

– Hvis disse terapeutene vil ha forbundets støtte, så må de oppfylle faggruppas kompetansekrav, sier Øines.

Les mer på nrk.no.

Powered by Labrador CMS