Færre benytter seg av alternativ behandling

36% av befolkningen sier at de har benyttet seg av alternativ behandling i 2016. En nedgang på 9,3% fra 2012. 

Publisert Sist oppdatert

Tallene kommer fra NAFKAM-undersøkelsen. Bruk av urter/ naturmedisin og selvhjelpsteknikker er også inkludert i tallene.

Nifab.no er NAFKAMs (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) nettportal for formidling av forskning og fakta om alternativ behandling.

Massasje topper

Av de vanligste formene for alternativ behandling, finner vi massasje (12%), akupunktur (4%) og naprapati (3%). Også soneterapi (2%), kopping (1%), osteopati (1%) og healing (1%) benytter nordmenn seg av i en viss grad, men mindre enn i 2012.

-Nordmenn bruker mye fysiske behandlinger. Massasje, akupunktur og naprapati er de mest brukte. Andre alternative behandlinger, slik som healing og kinesiologi er mindre brukt enn tidligere, sier Ola Lillenes, Informasjonssjef NAFKAM til nifab.no.

Andelen kvinner som benyttet seg av alternative behandlingsformer, var betydelig høyere (46%) enn menn (28%).

Egenbehandling

Bruken av egenbehandling er stabil, ifølge nifab.no. Dette gjelder både bruken av selvhjelpsteknikker som yoga og tai chi, og bruken av urter og naturmidler.

Til sammen betalte nordmenn over 4 milliarder kroner for ulike former for alternativ behandling i 2016. Antallet brukere av disse behandlingsformene er færre, men hver enkelt som benytter seg av disse behandlingsformene bruker betydelig mer penger enn tidligere.

Bruk av kosttilskudd er ikke inkludert i disse tallene, da dette ikke er definert som alternativ behandling. 

Se alle tallene på nifab.no.

Powered by Labrador CMS