Overrapporterer egen fysisk aktivitet

Folk tror selv at de sitter mye mindre stille på jobb enn de egentlig gjør, viser studie. Moderne teknologi avslører at mange overrapporterer fysisk aktivitet.

Målinger av fysisk aktivitet på arbeidsplasser har som regel basert seg på at ansatte selv skal rapportere inn på skjemaer hvor mye de beveger seg. Men nå som akselerometer og annet måleutstyr har blitt mye billigere og kan brukes hyppigere i studier, kan forskerne få objektive målinger i tillegg. I en svensk studie fra Høgskolen i Gävle målte de aktiviteten blant 98 ansatte i det svenske trafikverket (vegvesenet). Deltakerne gikk i fem dager av gangen i to omganger med akselerometer festet til låret, samtidig som de utførte egenrapportering av fysisk aktivitet i skjemaet International Physical Activity Questionnaire (IPAQ).

Mange bommer og tror at de sitter mye mindre stille på jobb enn de egentlig gjør, ifølge forskerne.

– Når de med fysiske jobber selv har rapportert, sier de at de ikke sitter særlig mye, men den nye teknologien viser at de sitter mye mer enn de vet om, sier Svend Erik Mathiassen i omtalen på forskning.se. Han er professor i belastningsskadeforskning ved Høgskolen i Gävle.

Kan tilrettelegge bedre

Mathiassen så også eksempler på at det hadde gått motsatt vei. Noen trodde de satt 90 prosent av dagen, mens måleapparatet viste at de satt mindre stille enn det.

– Det som er interessant, er at man ofte tror man ligger annerledes an enn det man egentlig gjør. Nå får vi mer fakta, og ikke bare tro og synsing.

Lettere for forskerne

Professoren sier at det også er ganske lett å få folk med i forskningsprosjekter når de bruker måleapparater som akselerometere.

– Folk synes det er ganske kult med sånne måleapparater. Når vi klistrer på disse apparatene som deltagerne skal gå med i fem døgn, synes de det er morsomt å få se etterpå hvordan de fem døgnene faktisk har vært for dem.

Studien kan leses her: Calibration of Self-Reported Time Spent Sitting, Standing and Walking among Office Workers: A Compositional Data Analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health.

Powered by Labrador CMS