Fysioterapeutene Martine Solberg (til høyre) og Julie Risa ved Straume Fysioterapi må stenge klinikken fra mandag. Solberg frykter konsekvensene siden hun er fysioterapeut uten driftstilskudd. (Foto: privat)

Full forvirring rundt stenging av institutter

Helprivate fysioterapeut Martine Solberg har fått beskjed om å stenge klinikken, og frykter økonomisk krise. Andre kommuner stenger ikke. NFF har bedt Helsedepartementet om en avklaring.

Publisert Sist oppdatert

-Etter to uker med stengning blir det krise økonomisk for meg, sier Martine Solberg ved Straume Fysioterapi i Vestland fylke. Hun jobber helprivat, og fikk fredag beskjed av kommuneledelsen om at klinikken hun og to andre fysioterapeuter holder til på, må holde stengt fra mandag på grunn av koronaviruset.

Solberg sier at siden det ikke er snakk om at hun er i karantene eller er syk, kan hun ikke få sykemelding. Da venter det heller ingen sykepenger på henne.

-Jeg har spart opp en buffer til uforutsette utgifter, men den tar jo slutt etter en stund. Jeg har deltidsjobb i en klesbutikk, men det er jo usikkert om de kan gi meg ekstra arbeid, sier hun.

Tolkes ulikt

Fysioterapeuter i flere kommuner fikk torsdag og fredag beskjed av kommuneledelsen at de ikke kunne fortsette å behandle pasienter på grunn av koronasituasjonen, og måtte stenge. Andre kommuner har tolket saken annerledes, og stenger ikke. Årsaken til forvirringen ligger øyensynlig i et brev som Helsedirektoratet torsdag sendte til landets kommuner, hvor det ble skrevet at «virksomheter som tilbyr massasje» forbys/skal stenges. Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) mener fysioterapiklinikkene kan holdes åpne, siden det i brevet står at det er viktig å opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenestene. Fysioterapi er en av disse tjenestene. Slik NFF forstår forbudet fra Helsedirektoratet, gjelder derfor ikke forbudet helsehjelp i form av fysioterapi. Fredag jobbet NFF for å få en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet.

-Det er trist å høre om Martine Solberg. Etter min vurdering bør ikke kommunen be fysioterapeuter om å stenge. Vi har hatt omfattende kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet i dag. De har dessverre ikke kommet tilbake til oss, men konklusjonen fra vår side er at fysioterapeuter kan holde åpent, sier forbundsleder Gerty Lund i NFF. 

Hun sier at hun trekker sin konklusjon etter at NFFs sekretariat med jurister og fagfolk nøye har lest pålegget fra Helsedirektoratet og departementet. Der går det tydelig frem at frisører, treningssentre og massasjeinstitutt skal stenges, understreker forbundslederen.

-Våre fysioterapeuter driver autorisert helsetjeneste og er en viktig del av norsk helsevesen. Pasientene har ekstra behov for oss i disse tider. I tillegg vil stenging være dramatisk spesielt for selvstendig næringsdrivende generelt og de uten driftstilskudd spesielt, sier Lund.

Vanskelig om det trekker ut

I mellomtiden blir Martine Solberg uten inntekt.

-Jeg håper i så fall det kommer en kompensasjonsordning fra myndighetene. Det som berger meg litt i første omgang, er at jeg leier meg inn på klinikken og betaler en prosentandel av inntektene mine i leie. Det hadde vært verre om jeg hadde hatt fast leie å betale. Men om dette trekker ut, blir det vanskelig økonomisk, sier hun.

Torsdag skrev Fysioterapeuten om selvstendig næringsdrivende som er bekymret for økonomien. Her kan du lese hva forbundsleder i NFF Gerty Lund sier.

NFF har lagt ut svar på en del spørsmål fra selvstendig næringsdrivende HER

Powered by Labrador CMS