Arver man artrose fra mamma eller pappa?

Å vite hvem man arver ulike sykdommer fra kan være nyttig for å forbedre forebyggings- og behandlingspotensialet. En ny studie antyder nå at artrose er mer arvelig fra mor enn fra far. 

Publisert

​En gruppe forskere, blant annet fra Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR), ønsket å finne svar på spørsmålet mange har stilt seg: kan barn av foreldre med artrose arve artrosen? Med data fra to store studier, MUST og NOR-Twin OA, har forskerne gjort noen interessante funn, som nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Arthritis & Rheumatology. Dette skriver nkrr.no.

Karin Magnusson, som er forsker både ved NKRR og Lunds Universitet, har ledet studien som har sett på artrose i hofte, kne og hender.

Linket til mor

- Vår studie antyder at arvelig artrose hovedsakelig er linket til mor. Vi vet ikke helt hvorfor, men vi tror det kan ha noe med morsspesifikke gener å gjøre, eller andre morsspesifikke faktorer, for eksempel knyttet til fosterstadiet, sier Karin Magnusson til nettstedet.

Den økte risikoen for artrose i hofte, kne eller hånd hos barn av mødre med artrose fant forskerne hovedsakelig for døtre, og i mindre grad for sønner.  Forskerne fant heller ingen økt risiko for at barn av fedre med artrose hadde noen økt risiko for at de selv skulle få artrose, verken blant døtre eller sønner.

Viktig for forskning og behandling

- Disse resultatene kan bidra til at det blir lettere å forutsi hvem som får artrose, og de kan også bidra til å gjøre prediksjonsmodeller bedre. Slike modeller er noe vi bruker mye i forskning for å forutse hva som vil skje i fremtiden, sier Magnusson.

For leger og annet helsepersonell som skal vurdere om pasientene de møter har artrose og hvilken prognose de har, viser denne studien at det kan være nyttig å spørre om det er artrose hos mor.  

Magnusson avslutter med at funnene impliserer at man i videre forskning må undersøke fostermiljøet nøyere når man ser etter årsaker til artrose, og at man nok også må studere mitokondrie-DNA og dens rolle i utviklingen av artrose nøyere.

- Mitokondrie-DNA er arvematerialet som regulerer cellens kraftverk og forbrenning av energi. Dette arves kun fra mor og har blitt funnet viktig i utviklingen av andre aldersrelaterte sykdommer.

Kilde: Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering

Powered by Labrador CMS