Behandlingsanbefalinger for kne- og hofteartrose

En ny oppsummering av behandlingsanbefalinger for kne- og hofteartrose skal bidra til bedre behandling.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har anbefalingene kun vært tilgjengelig på engelsk og i lengre versjoner. Nå har forskere ved Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR) utarbeidet en systematisk oppsummering av de fire mest anerkjente retningslinjene for behandling av hofte- og kneartrose.

SAMBA

Oppsummeringen av behandlingsanbefalinger ble utarbeidet som en del av SAMBA-studien (forskningsprosjektet SAMhandling for Bedre Artrosebehandling). Denne studien har pågått siden januar 2015, og har til hensikt å bedre behandlingen av personer som har hofte- og kneartrose.

– Denne oppsummeringen er laget for at leger og fysioterapeuter på en rask og enkel måte skal få en oppdatering på hvilke tiltak og behandlinger som anbefales for personer med artrose i hofte eller kne. Oppsummeringen kan være et viktig og oversiktlig hjelpemiddel i en travel klinisk hverdag, sier Nina Østerås. Hun er forsker og fysioterapeut ved NKRR og leder av SAMBA-studien.

Fargekodet

Behandlingsanbefalingene er delt inn i ikke-medikamentelle (medisinfrie) tiltak, medikamentelle tiltak og kirurgiske behandlingstiltak. Hvert enkelt tiltak er fargekodet i henhold til styrkegraden på anbefalingen.

Les mer på revmabloggen.com 

Anbefalingene er tilgjengelige på Klinisk verktøykasse på NKRRs hjemmesider.

Powered by Labrador CMS