– Det finnes ingen gode grunner til at manuellterapeutene skal ha dobbeltautorisasjon, mener fysioterapeut Snorre Vikdal.

Fysioterapeut kaller autorisasjonssaken korrupsjon

Fysioterapeut Snorre Vikdal mener gjennomslaget for Norsk Manuellterapeutforening i autorisasjonsspørsmålet er gjenytelse for LOs valgkampstøtte til Ap. Useriøst, svarer Ap-politiker.

Publisert

Reaksjonene er sterke i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) etter at Stortingets helse- og omsorgskomite onsdag innstilte på å utvide Helsepersonellovens autorisasjonsordning til også å gjelde manuellterapeuter.

Mens autorisasjon lenge har vært en kampsak for LO-tilknyttede Norsk Manuellterapeutforening (NMF), er Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) sterkt imot.

– Det vil kunne skape forvirring for pasientene og hindre offentlig godkjenning av våre spesialister. Pasientene trenger at spesialister godkjennes, slik at pasientene blir sikre på hvilken kompetanse fysioterapeuter har, sier forbundsleder Gerty Lund i NFF.

– Jeg synes det er en veldig grov sak

Snorre Vikdal er tidligere leder av Unge Fysioterapeuters Fellesskap (UFF), som nå heter Nyutdannede Fysioterapeuter (NUF). Han har vært folkevalgt for Venstre i Trondheim og jobbet som redaktør og journalist. Vikdal har også skrevet boken «Råtne Trondheim - maktmisbruk og kameraderi», som handler om det politiske og mediemessige Trondheim. I dag jobber Vikdal som spesialist i psykomotorisk fysioterapi ved Heimdal Medisinske Senter.

Han bruker sterke ord om flertallet i helse- og omsorgskomiteen.

– Jeg synes det er en veldig grov sak. Det kan ikke karakteriseres som noe annet enn korrupsjon. De banker dette gjennom uten høring, uten at det er noen rasjonelle grunner eller tidligere praksis for det, sier Vikdal.

Fysioterapeuten viser til de tette båndene mellom LO og Ap. Han peker på at Ap, Sp, SV og AUF i valgkampåret 2021 mottok 42,4 millioner fra LO, ifølge E24.

– Når en fagforening betaler så mange penger til politiske partier, mener jeg det svært sannsynlig er et brudd på straffeloven. Medlemmene i LO får en utilbørlig fordel. Det er ikke sånn det skal være. Ikke i nærheten.

– Dette handler om makt og penger

– Sier du at LO har kjøpt dette gjennomslaget?

– Ja, det er ingen tvil om. Det finnes ingen gode grunner til at manuellterapeutene skal ha dobbeltautorisasjon. Hadde NFF og Unio kommet med dette forslaget, ville det aldri gått gjennom.

Se hva LO svarer lenger ned i saken.

Vikdal fortsetter:

– Jeg var med i Venstre tidligere, og i 2012-2013 foreslo vi en maksgrense på 10.000 kroner i donasjon til politiske partier i valgkampbidrag fra organisasjoner, bedrifter eller enkeltpersoner. Det ble nedstemt. Måten partifinansiering skjer på, gir grobunn for korrupsjon. Dette er ikke bare ille for demokratiet. Straffeloven sier helt klart at å få en utilbørlig fordel er straffbart i Norge.

Vikdal mener LO bør jobbe med politisk påvirkning uten å punge ut millioner.

– De som har fått penger fra LO, bør absolutt ha en ekstra objektivitet i saker som kommer fra LO, men det er det motsatte som skjer.

Fysioterapeuten sier han skjønner det er taktisk lurt å være med i LO.

– Det er et stort lønnsgap mellom psykomotorikere og manuellterapeuter. Med dobbeltautorisasjon vil de argumentere enda mer for at de er høyere utdannet enn oss. Men vi er mastere, vi også. Vi er på samme utdannelsesnivå. Dette handler om makt og penger for disse manuellterapeutene, ikke om pasientene.

Mener NFF bør vurdere å gå inn i LO

– Gjør ikke LO bare jobben sin?

– Til en viss grad gjør de det. Men de bør som alle seriøse organisasjoner ikke jobbe for urimelige forslag. De bør også slutte å gi millioner til de rødgrønne. NFF gjennom Unio og andre seriøse fagforeninger gir jo ingen pengestøtte til politiske partier, og slik bør det være.

– Bør NFF søke seg mot LO?

– Jeg misliker sterkt det som foregår. Vi kommer ikke gjennom på taksturettferdigheten verken hos en Høyre-regjering eller nå. Vi kommer framover til å tape fire takstoppgjør på rad fordi LO har en åpen dør til Ap, som igjen skal sitte og bestemme våre takster fremover. Jeg mener NFF bør vurdere å gå inn i LO med våre 10.000 medlemmer. Da vil fornuften råde, og de få hundre i LO vil ikke få diktere våre lønns- og arbeidsvilkår.

– Møter du deg ikke i døra ved å ønske å dra nytte av LO?

– Jeg ser den, og jeg vil ikke inn i LO, for jeg er sterkt imot at det er så ille som det er. Vi er avhengig av at rettsvesenet griper inn når politikere lar seg kjøpe så grovt som i denne saken her, men det er tydeligvis sånn det fungerer her i Norge. Jeg mener vi må sette ord på det som foregår, og der LO kjører hele showet.

Ap: Useriøst

Vikdals uttalelser er forelagt leder for politikk og samfunnskontakt i LO, André Nerheim, og stortingsrepresentant Truls Vasvik (Ap), som sitter i helse- og omsorgskomiteen.

– For oss er dette en gjennomarbeidet sak som forhåpentligvis snart når sin fornuftige konklusjon. Nemlig at manuellterapeuter får en egen autorisasjon, sier André Nerheim.

Han legger til:

– Det må også nevnes at det er noe paradoksalt at det blir pratet om politiske bindinger av en Venstre-politiker. Venstre er et parti som ikke evner å forstå hva fagbevegelsen, inkludert NFF, bidrar med hver dag i dette landet, sier Nerheim.

Truls Vasvik viser til tidligere uttalelser til Fysioterapeuten, men sier dette:

– Disse oversendte påstandene fra Vikdal anser jeg som useriøse, og jeg unnlater derfor å kommentere disse.

Torsdag 3. mars behandler Stortinget autorisasjonssaken. Frem til det vil NFF jobbe iherdig for at stortingspolitikerne skal stemme imot forslaget fra helse- og omsorgskomiteen.

– Ja, vi setter alle kluter til og jobber bredt, sier forbundsleder Gerty Lund.

Les også:

NFF: Vanskelig å forstå at LOs vurderinger veier tyngre enn NFFs og Helsedirektoratets

NMF: En grundig og åpen demokratisk prosess

Faggruppeleder om autorisasjon av manuellterapeuter: – Overkjører hele fysioterapien

Manuellterapeut: – Det er ikke noe særegent med oss sammenlignet med andre fysioterapeuter

Det går mot autorisasjon av manuellterapeuter

Powered by Labrador CMS