Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) på Fysioterapikongressen 2022 på Gardermoen.

Helseministeren åpnet Fysioterapikongressen: – En utrolig viktig profesjon og yrkesgruppe

Kommenterer også autorisasjonssaken.

Publisert

GARDERMOEN: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) åpnet torsdag Fysioterapikongressen 2022, som samler 740 fysiske og 139 digitale deltakere på Thon Congress Gardermoen. I innlegget snakket hun blant om et tema som Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) har løftet flere ganger, nemlig rehabilitering.

– Er det ett område hvor samhandling er viktig, og hvor det er godt samarbeid både mellom avdelinger, fagfolk og nivåene i helsetjenesten, så er det rehabilitering. Rehabilitering kan derfor være et aktuelt tema å ta inn i nasjonal helse- og samhandlingsplan, sa Kjerkol.

– Jeg er kjent med utfordringene på rehabiliteringsområdet, og jeg har brukt de siste månedene på å møte organisasjoner og fagfolk for å diskutere dette, fortsatte hun.

– Fysioterapeuter er overalt

Fysioterapeuten spurte helseministeren hvilken posisjon hun mener fysioterapeuter skal ha i den norske helsetjenesten.

Forbundsleder Gerty Lund i NFF ga en blomstrende takk til helse- og omsorgsministeren etter sistnevntes innlegg.

– Fysioterapeuter er overalt i vår felles helsetjeneste. De er viktige i kommunene. De er viktige for mestring og læring - og det å kunne ha en habilitering tilbake etter skade og sykdom. De er også viktige i det forebyggende arbeidet. De er stadig viktigere også innenfor den psykiske helsetjenesten, fordi vi vet at det henger så tett sammen. Så det er en utrolig viktig profesjon og yrkesgruppe, sier Kjerkol til Fysioterapeuten.

Autorisasjon

Tirsdag 8. mars ble det flertall i Stortinget for å gi dobbeltautorisasjon til fysioterapeuter med videreutdanning i manuellterapi. Saken har skapt sterke reaksjoner i NFF. NFF mener dobbeltautorisering vil skape forvirring for pasientene og hindre offentlig godkjenning av deres spesialister.

– I hvilken grad mener du NFF har grunn til å være misfornøyd med denne saken?

– Forbundet må vurdere selv hva de tenker om det. Nå ligger den saken fortsatt i Stortinget og er ikke ferdigbehandlet. Men det er en sak som regjeringen vil følge opp i tråd med det som er Stortingets ønsker, svarer Kjerkol.

Autorisasjonssaken skal opp til andregangs lovbehandling i Stortinget torsdag 17. mars.

Powered by Labrador CMS