Morten Hagenes.

Helsebyråden i Oslo vurderer å stenge fysioterapiklinikker

Mener Oslo likestiller fysioterapeuter med frisører og blomsterbutikker

Hvis smittetallene ikke går ned, vurderer Oslo kommune å stenge fysioterapiklinikkene i hovedstaden. – Særdeles kritikkverdig, mener Morten Hagenes. Assisterende helsedirektør kjenner ikke til planer for eventuell nedstengning.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge VG vurderer Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) å stenge frisører, tannleger, blomsterbutikker og fysioterapiklinikker, hvis de nye, strenge tiltakene for å stanse smitten i hovedstaden ikke hjelper.

- Det er helt uforståelig av helsebyråden. Det er som om han ikke forstår at vi er kritisk helsepersonell som behandler alvorlig syke med akutt behov for behandling. Jeg jobber blant annet med slagpasienter som har alvorlige lammelser. Jeg kan ikke hjelpe dem via videokonsultasjoner, sier avtalefysioterapeut og spesialist i nevrologisk fysioterapi MNFF, Morten Hagenes.

-Politikerne forstår ikke hva vi gjør

Han er i harnisk, etter at helsebyråden sent fredag kveld slapp nyheten i VG. Hagenes mener det viser at Robert Steen ikke aner hva fysioterapeuter jobber med.

-Vi er cirka 500 avtalefysioterapeuter i Oslo og vi er en del av den kommunale helsetjenesten. Det virker som om byråden verken vet hva vi gjør, eller er klar over at vi er en del av det kommunale helsetilbudet. Det ser heller ikke ut som om politikerne har sett hvilke konsekvenser nedstengningen fikk i fjor. Vi hadde en rekke pasienter med kjempestore komplikasjoner fordi de ikke hadde fått nødvendig fysioterapi etter operasjoner, sier Hagenes.

Han lurer på hvem som skal sørge for å tilby nødvendig rehabilitering etter at pasientene har blitt utskrevet fra sykehusene, hvis fysioterapeutene må stenge.

- Fysioterapi er en lovpålagt tjeneste i kommunen, sier Hagenes.

Ber byråden tenke seg nøye om

Forbundsleder Gerty Lund er også bekymret, hvis byråden velger å stenge fysioterapiklinikker i hovedstaden. Hun mener han bør tenke seg nøye om, før han går til et så drastisk tiltak.

- Så vidt meg bekjent er ingen smittet hos fysioterapeut. Jeg har heller ikke fått melding om at noen fysioterapeuter er smittet av pasienter på institutt. Samtidig vet vi det kan få store konsekvenser for pasientene, hvis fysioterapeuter må stenge, sier Lund.

Natt til 16. mars i fjor måtte fysioterapeutene i hele landet stenge klinikkene som følge av koronapandemien. Først etter påske kunne de åpne dørene igjen.

-Vi vet at mange pasienter slet i den perioden hvor fysioterapiklinikkene var stengt. Pasienter som trenger rehabilitering eller har kroniske smerter som krever trening og behandling hos fysioterapeut meldte om omfattende funksjonsfall, og enkelte har ikke kommet tilbake dit de var, sier Lund.

Hun undrer seg også over at byråden ikke har kontaktet Norsk Fysioterapeutforbund før han forteller VG om sine planer.

I en epost til Fysioterapeuten svarer Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad følgende på utspillet til helsebyråden i Oslo:

"Kommunene vurderer lokale smitteverntiltak i lys av smittesituasjonen. Vi kjenner ikke til om man vurderer nedstengning av fysioterapiklinikker i Oslo på det nåværende tidspunkt. Vi håper selvsagt, som alle andre, at vi får smittesituasjonen under kontroll slik at man kan holde virksomheter mest mulig åpne".

Powered by Labrador CMS