Norske seksåringer tilbringer nå 53 prosent av dagen i såkalt sedat modus, som betyr at de sitter, ligger eller står i ro, ifølge en ny studie.
Norske seksåringer tilbringer nå 53 prosent av dagen i såkalt sedat modus, som betyr at de sitter, ligger eller står i ro, ifølge en ny studie.

Seksåringer sitter stille halve dagen

Norske seksåringer er i ro halve dagen, mens 15-åringene sitter i snitt 73 prosent av dagen, viser en studie. Niårige gutter er enda mer inaktive enn før.

I fjor lot Norges idrettshøgskole (NIH) i samarbeid med Folkehelseinstituttet nesten 3.600 barn og unge over hele landet gå med aktivitetsmåler i én uke. De gjennomførte også tester av kroppssammensetning, muskelstyrke og utholdenhet. De samme undersøkelsene ble gjort i 2005 og 2011. Til tross for alle tiltak som er gjort, har ikke aktivitetsnivået økt, ifølge UngKan3. Aktivitetsnivået til ni år gamle gutter er faktisk gått ned, skriver forskning.no.

Mye stillesitting

Studien viser at seksåringene er mest aktive. Men de tilbringer 53 prosent av dagen i såkalt sedat modus, som betyr at de sitter, ligger eller står i ro.

Niåringene bruker 61 prosent av dagen i sedat modus, mens 15-åringene ikke beveger seg 73 prosent av dagen.

Det meste av aktiviteten er i lett intensitet. I alle aldersgrupper er det kun én prosent av aktiviteten som er med høy eller hard intensitet – det vil si høy puls.

Vil ha mer fysisk aktivitet i skolen

Jostein Steene-Johannessen ved seksjon for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole mener funnene bør føre til at skoler legger til rette for flere – og kortere – perioder med fysisk aktivitet i løpet av en dag.

– Vi ser at aktivitetsnivået er spesielt lavt i løpet av skoledagen, men unntak av lunsjtider. Jeg mener det kan være klokt – i en startfase – å legge til rette for 10-30 minutter aktivitet flere ganger i uken, enn utelukkende å satse på én time hver dag, sier Steene-Johannesen til forskning.no.

Se også omtalen på nettsiden til Norges idrettshøgskole.

Powered by Labrador CMS