– Jeg blir kjempeglad i disse barna, sier Britt Tornes, her i aksjon med Vilje (3).
– Jeg blir kjempeglad i disse barna, sier Britt Tornes, her i aksjon med Vilje (3).

Regelverket tvinger barnefysioterapeut Britt (74) til å gå av. Hun skulle gjerne fortsatt i jobben

– Burde vært mulig å utvide tiden vi kan jobbe.

Publisert Sist oppdatert

Britt Tornes (74) kan se tilbake på over 50 år som fysioterapeut. Hun har stort sett alltid arbeidet med barn. Så også de siste åtte årene som avtalefysioterapeut med 30 prosent driftstilskudd i øykommunen Færder i Vestfold og Telemark fylke.

– Jobben har vært en viktig del av livet mitt. Jeg trives veldig godt med hyggelige kolleger, og jeg blir kjempeglad i disse barna. Mange har jeg jobbet med siden de var nesten nyfødte, og nå er de langt opp i skolealder. Du får så mye igjen, sier hun.

Hadde gjerne jobbet et år til

I henhold til ASA 4313 opphører driftsavtaler uten oppsigelse når en fysioterapeut fyller 70 år. Tornes har fått stå nesten fem år ekstra i jobben, men i utgangen av desember er det slutt.

– Kommunen har vært veldig grei mot meg. Jeg har fått maksimalt ut av det, sier hun.

Likevel skulle den rutinerte fysioterapeuten gjerne jobbet videre. Fysioterapeuter har autorisasjon frem til fylte 80 år.

– Eldre blir sprekere etter hvert. Det burde være mulig å utvide tiden vi kan jobbe. Hadde noen spurt meg om å ta et år til, hadde jeg sagt ja med en gang.

– Hvorfor vil du jobbe videre?

– Så lenge hodet, armer og bein fungerer, synes jeg det er greit å jobbe. Jeg føler jeg klarer å bedømme det selv. Slik det er nå, føler jeg at jeg kan klare å gjøre jobben.

NFF: – Tyder på godt samarbeid

Fysioterapeuter kan jobbe helprivat frem til de blir 80, til tross for at driftsavtalen og refusjonsretten opphører. Å ta full pris av pasientene er ikke aktuelt for Tornes.

Hun mener Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) burde vurdere å tilrettelegge for at eldre fysioterapeuter kan motta tilskudd lenger.

Advokatfullmektig Lars Engebretsen i NFF svarer at organisasjonen ikke har utformet regelverket ensidig, men at at det er resultatet av forhandlinger.

– Når medlemmet har fått forlenget driftsavtalen med fem år, tyder det på at det har vært godt samarbeid mellom fysioterapeuten og kommunen. Det er langt fra alle kommuner som går med på å forlenge avtalen om driftshjemmel ut over fylte 70 år, sier han.

Frir til Helfo

Britt Tornes har selv tenkt på en alternativ løsning.

– Selv om ikke kommunen har mulighet til å gi meg mer driftstilskudd, kunne det vært en mulighet å få noen kroner direkte fra Helfo og jobbe for lavere inntekt. Jeg synes det er en god idé , sier hun.

Helfo svarer slik:

– Så lenge en fysioterapeut ikke lenger har avtale om driftstilskudd med kommunen, har ikke Helfo anledning til å tilstå refusjonsrett når kravet om driftsavtale i folketrygdlovens paragraf 5-8 ikke er oppfylt. Det er kommunen som i tilfelle må forlenge driftsavtalen dersom en fysioterapeut skal få refusjonsrett, sier direktør Johnny Mathisen i Helfo saksbehandling og utbetaling.

Kommunen: – Hun har gjort en fantastisk innsats

Færder kommune viser i likhet med NFF til ASA 4313-regelverket.

– I rammeavtalen er pensjonsalderen for fysioterapeuter 70 år. Britt Tornes har ønsket å fortsette i jobben lengre enn dette, og Færder kommune har derfor årlig forlenget avtalen med henne frem til hun nå fyller 75 år, sier Anita Archer, virksomhetsdirektør for helse i Færder kommune.

– Det blir ofte sagt at eldre må stå lengre i arbeidslivet. I hvilken grad føler kommunen at den går glipp av en ressurs når Tornes må gå av mot sin vilje?

– I KS-tariffområdet, som Færder kommune er en del av, praktiseres fratredelse ved oppnådd aldersgrense tilsvarende som etter aldersgrenseloven. Ifølge aldersgrenseloven paragraf 2 er den alminnelige aldersgrensen 70 år. Det er den samme aldersgrense som også er beskrevet i ASA 4313. Tornes har gjennom mange år gjort en fantastisk innsats for mange innbyggere i Færder kommune. Når hun nå fyller 75 år, er det naturlig at hun trer ut av hjemmelen, og at denne overlates til en annen fysioterapeut, svarer Archer.

– Jeg skal nok få tiden til å gå

Virksomhetsdirektøren forteller at kommunen har inngått avtale med ny fysioterapeut som erstatter for Britt Tornes.

– Ja, avtalehjemmelen har vært utlyst, og det var mange søkere til denne hjemmelen. Den er nå besatt, og ny fysioterapeut vil starte opp etter nyttår, sier Archer.

Britt Tornes sier mange spør henne hva hun skal fylle pensjonisttilværelsen med.

– Jeg skal nok få tiden til å gå. Jeg har mange interesser, hund og seilbåt, og jeg har to jenter som trenger mye hjelp til hus. Det skal ikke bli noe problem, avslutter fysioterapeuten.

Powered by Labrador CMS