Jesus Rayabb snur seg frem og tilbake når han skal hente nye deigremser. Han har fått en gummimatte å stå på, men i dag står han rett på betonggulvet.  Foto: Ingvild Festervoll Melien.
Jesus Rayabb snur seg frem og tilbake når han skal hente nye deigremser. Han har fått en gummimatte å stå på, men i dag står han rett på betonggulvet. Foto: Ingvild Festervoll Melien.

Får ned sykefravær ved å tenke forebygging

Mesterbakeren i Bergen ønsker å forebygge belastningsskader hos sine ansatte. Derfor har de inngått samarbeid med fysioterapeut.

Publisert

Fra bakeriet på Kokstad like ved Flesland lager de 30.000 brød og 40.000 småvarer hver dag. De 120 ansatte har fysisk krevende jobber, med mye repetisjon. Flesteparten er på jobb om natten, for å sørge for at ferske bakervarer er på plass i butikkene på morgenkvisten.

Se også kronikk av seniorrådgiver Inger Helene Gudding ved Stami i Fysioterapeuten nr. 8.

"Bedriftsfysioterapi: Unik mulighet til primærforebygging av muskel- og skjelettplager".

Bedriften hadde i utgangspunktet et lavt sykefravær til en slik bedrift å være. Etter at Mesterbakeren begynte å samarbeide med fysioterapeuter og andre i bedriftshelsetjenesten Stamina Helse, har sykefraværet gått ytterligere ned. Det ligger nå på litt over fire prosent.

– Vi er veldig fornøyd med at sykefraværet har gått ned etter vi startet samarbeidet, sier konsulent Vibeke Saue hos Mesterbakeren.

Hovedårsaken til at de ønsket å samarbeide med fysioterapeut var å forebygge skader.

Ensformig arbeid

– Arbeidet her er veldig ensformig og vi vet at det kan resultere i sykefravær på lang sikt, og da gjerne langtidssykefravær. Det er noe vi ikke ønsker. Vi ønsker at de ansatte skal ha det bra og trives på jobb. Derfor har vi valgt å sette i gang tiltak, sier Saue.

Inne i fabrikklokalene foregår det pakking av småvarer på formiddagen. Ved et samlebånd kommer det rundstykker. Ved et annet samlebånd kommer det fortløpende avkappede deigstrimler, klare til å formes til ostehorn.

Espen Erenstsen står med en skrape og får ut restene av deigen som skal bli til dansk rugbrød. Han må jobbe med armen høyt over hodet.

– Det er tungt, men det går greit. Kneip og loff-deigen slipper lett, men denne deigen er så klissete. Vi bytter på oppgaver og gjør ikke det samme hele tiden, så da går det fint, sier Erenstsen.

– Å variere mellom ulike arbeidsoppgaver er veldig viktig når det er så mye ensformig arbeid som her, sier bedriftsfysioterapeut Ingrid Nødtvedt i StaminaHelse.

Hun har kartlagt hva som bør gjøres for at de ansatte her skal ha en arbeidshverdag som er minst mulig belastende for helsen.

Eksperter på hvert sitt felt

– Bedriften er eksperter på arbeidet her, mens vi er eksperter på kroppen. Tiltakene har vi laget i samarbeid. Mye handler også om å informere de ansatte om hvorfor tiltak innføres og hva de selv kan gjøre, sier Nød-tvedt.

Enkle tiltak som er blitt iverksatt er blant annet gummimatter som de ansatte kan stå på. Nødtvedt har også rådet ansatte til å stå på kasser eller lignende for å få en mer riktig arbeidshøyde og unngå unødvendig belastning for skuldrene.

Jesus Rayabb setter sammen deigstrimler til ostehorn. Han må stå på tå hev. Her er det ikke tid til en pause. Han beveger seg innenfor en radius på en til to meter når han utfører denne jobben. Dette er et av stedene hvor Nødtvedt anbefaler at de ansatte står på en gummimatte.

– Akkurat i dag står jeg ikke på den, men jeg bruker å stå på den når jeg kjenner at jeg får vondt i knærne. Da hjelper det, sier Rayabb.
 

Eget treningsrom

De siste fire-fem årene har Mesterbakeren hatt et eget treningsrom tilgjengelig for ansatte. De siste to årene har bedriften også hatt en avtale med en kiropraktor, hvor de som har størst utfordringer med helsen sin får hjelp. Kiropraktoren kommer en dag annenhver uke.

Men bedriften ønsker fortsatt å forbedre seg når det gjelder tilrettelegging for en best mulig helse-god arbeidshverdag.

– Vi ønsker å bli enda bedre på rullering ved de ulike stasjonene. Vi ønsker også å gi mer informasjon til de ansatte, sier Saue.

 
Høyt tempo og støy

Nødtvedt peker på at hovedutfordringene er at det er høyt tempo, ensidig arbeid, støy og at de ansatte kanskje ikke er bevisst på å tenke konsekvenser for egen helse.

– Rullebåndet ruller. Man kan ikke stoppe det. Det blir desto viktigere å planlegge arbeidsoppgavene og tilretteleggingen. Som arbeidstaker har man også et ansvar for å tenke på sin egen helse på jobb, sier Nødtvedt.

Hun viser til at de oppfordrer ansatte og ledelse til å tenke helse i et helhetsperspektiv. At jobben påvirker fritid og nattesøvn. Hos Mesterbakeren har Nødtvedt jobbet med helsefremmende og forebyggende arbeid, og ikke brannslukking.

– Vi prøver hele tiden å jobbe forebyggende, og det er det jeg synes er ekstra kjekt som bedriftsfysioterapeut. Det at man faktisk kan forebygge skader, og ikke bare ser de som allerede har fått skader, sier Nødtvedt.
 

– Veldig nyttig

Saue vil anbefale andre bedrifter å samarbeide med bedriftsfysioterapeuter.

– Å få noen til å komme inn med åpne øyne og se det som gjøres i bedriften utenfra, er veldig nyttig. Gjennom å tilrettelegge bedre får man både bedre økonomisk vinning og ikke minst er det bra for de ansatte. Det å ta vare på de ansatte er veldig viktig.

Powered by Labrador CMS