Nye nakkesmerter skal møtes med informasjon

Pasienter som opplever nyoppståtte nakkesmerter skal i første omgang møtes med informasjon, og oppfordres til å holde seg aktive.

Publisert

Det fremgår av nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen i Danmark om ikke-kirurgisk behandling av nye uspesifikke nakkesmerter, ifølge fysio.dk.

Ved behov for ytterligere behandling, skal man vurdere å gi pasientene øvelser og behandling via leddmobiliserende teknikker.

Begrenset forskning

Fysioterapeut Steffan W. Christensen, som har sittet i arbeidsgruppen som har utarbeidet retningslinjene, beskriver retningslinjene som svake eller betingede. Det skyldes manglende forskning på feltet.

Man må derfor se til studier som har fulgt pasienter med langvarige nakkesmerter. Det er, ifølge Christensen, uvisst hvorvidt resultatene herfra kan overføres til de som opplever nyoppståtte nakkesmerter.

Går over av seg selv

Hos en stor del av pasientene vil nakkesmertene gå over av seg selv, og det holder derfor ofte med informasjon og rådgivning, sier Christensen til fysio.dk.

Man har ikke funnet grunnlag for å anbefale massasje for pasientgruppen, men dersom man må gå videre med tiltak, er det heller ingen ting som fraråder dette. Der det ikke er tilstrekkelig med informasjon, anbefales leddmobilisering og øvelser.

Det er avgjørende å produsere mer forskning på området. De fleste opplever nakkesmerter på ett eller annet tidspunkt. Det er viktig at vi ikke overbehandler, og vi må kunne avgjøre hvem som trenger ytterligere tiltak slik at smertene ikke blir kroniske, sier Christensen.

Retningslinjene finner du her.

Powered by Labrador CMS