Illustrasjonsfoto: colorbox.com

Kraftig økning i utenlandsbehandling

I løpet av fem år er regningen for behandling i utlandet til folketrygden firedoblet, og det er utgiftene til fysioterapi som er størst. 

Publisert Sist oppdatert

Norske pasienter kan få refusjon for helsehjelp i EØS-land, og det er denne kostnaden som er firedoblet siden ordningen kom i stand 1. januar 2011 som følge av EUs pasientrettighetsdirektiv. Det dreier seg altså om undersøkelse og behandling hos lege, fysioterapeut, psykolog, kiropraktor og tannlege.Kostnadsøkningen setter allerede skrantende kommuneøkonomier under press, uten at de vet hvem pengene går til, ifølge Dagsavisen.

Fysioterapi størst

I løpet av første halvår 2015 ble det brukt 18,8 millioner kroner til helsehjelp i utlandet, og det er utgiftene til fysioterapi som er størst.

Ifølge Helsedirektoratets tall ble det utbetalt nær 23 millioner kroner til fysioterapi i utlandet i 2014, mens tilsvarende tall for eksempelvis legehjelp var cirka 450 000 kroner. Videre viser statistikken at det er Spania som topper listen over populære behandlingsland.

Bekymrede kommuner

– Det har eksplodert i antall regninger vi får i posten fra HELFO, sier Ole Martin Stamland, enhetsleder i ergo- og fysioterapitjenesten i Skien kommune til Dagsavisen.

Og, Stamland får støtte fra KS, som er bekymret for de uforutsette kostnadene dette innebærer for kommunene.

Powered by Labrador CMS