Bekymret for turnus. Fra venstre: Øystein Aas, Tiril Heimdal, Hanne Vettestad, Andreas Øksendal, Katrine Vindenes, Guro Henriksen og Martin Akse. Foto: Rune Nielsen, Bergens Tidende.
Bekymret for turnus. Fra venstre: Øystein Aas, Tiril Heimdal, Hanne Vettestad, Andreas Øksendal, Katrine Vindenes, Guro Henriksen og Martin Akse. Foto: Rune Nielsen, Bergens Tidende.

Stadig lengre turnusventeliste

Med fullført treåring fysioterapiutdanning står stadig flere i fare for å få en ufrivillig pause fra faget på grunn av manglende turnusplasser.

Publisert Sist oppdatert

Høgskolene er pålagt å ta inn flere studenter på fysioterapiutdanningene, mens turnusordningen ikke klarer å holde tritt med utviklingen, ifølge bt.no.

Økende problem

Ifølge avisen står ni elever fra Høgskolen i Bergen i fare for å bli gående et helt år uten å komme i gang med yrket de har satset på, grunnet uflaks med trekningen av kønummer i turnusordningen.

Problemet med manglende turnusplasser har vært et faktum de seneste fire årene, og problemet er økende.

Ifølge BT står 28 studenter på den nasjonale ventelisten per i dag. Årets avgangsstudenter er garantert plass neste år, noe som kan føre til ytterligere problemer for neste års kull.

Beroliger studentene

Ledelsen ved Høgskolen i Bergen beroliger studentene med at plassmangelen har løst seg tidligere år. Allikevel føler Josefine Skoie, leder av studentorganisasjonen Fysio Norge, seg trygg på at det vil skje i år.

- Vi ønsker at direktoratet skal legge større press på sykehusene, for det er sykehusturnusen som er bøygen, sier Skoie til avisen.

Helsedirektoratet er i ferd med å gjennomgå turnustjenesten for fysioterapistudenter, og utredningen forventes ferdig før sommeren.

- Vi gjør dette fordi vi ser at det kan bli behov for flere turnusplasser i årene fremover, sier Karin Straume, divisjonsdirektør for kompetanse og personell.

Ordningen kan komme under ytterligere press, da avtalen om gjensidig godkjenning av nordisk utdanning og turnus er i ferd med å løpe ut. Dette kan føre til at norske studenter i de øvrige nordiske landene vil melde seg på i den nasjonale køen.

Powered by Labrador CMS