Spesialfysioterapeut Joanna Hauken.

Artikkelen har stått i Bergensavisen (BA) og trykkes i Fysioterapeuten med tillatelse fra avisen

Spesialfysioterapeut tok AstraZeneca-vaksinen og fikk blodpropp

Spesialfysioterapeut Joanna Hauken (47) følte seg medtatt etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, men oppsøkte ikke legevakten før hun fikk beskjed om det fra Bergen kommune. – Jeg er veldig glad jeg fikk den tekstmeldingen, sier Hauken.

Publisert

Hun er spesialfysioterapeut i Bergen kommune, og ellers en svært aktiv kvinne. Mandag denne uken ble hun innlagt på Haukeland med blodpropp etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

Når Fysioterapeuten snakker med henne i dag, fredag 19. mars, er hun på vei til ytterligere undersøkelser på Haukeland sykehus.

Til vanlig er Hauken instruktør på Aktiv365 en til to ganger i uken, har egne treningsgrupper med pasienter for LHL Bergen, og jogger en ti-femten kilometer rundt i nabolaget flere ganger i uken utover det.

Hauken er også styremedlem i NFFs faggruppe NOR, vara til lovutvalget og tillitsvalgt i Ytrebygda og Fana i Bergen.

Hun forteller at hun er glad i å gå på fjellet.

Til vanlig er hun full av energi - nå er hun tappet.

– Til vanlig er jeg vel det du kan kalle en energibombe, sier hun og smiler.

Men nå er hun bekymret for hvordan livet skal bli. Hun er blitt noe så uvanlig som sykemeldt, og energinivået er lavt.

Mandag 1. mars fikk hun satt AstraZeneca-vaksinen på Sentralbadet, i forbindelse med jobben ved Innsatsteam rehabilitering i Ytrebygda og Fana.

– Jeg var glad for å få vaksinen. Den skulle jo være til beskyttelse for meg selv og pasientene mine, sier hun til BA.

Hodepine og tung pust

Men det gikk ikke mange dager før hun merket hun var tungpustet, hadde hodepine, kaldsvettet og følte seg rett og slett medtatt og sliten. Likevel, hun trente og jobbet.

– Men alt var bare tungt. Jeg tvang meg gjennom det. Men etter en rolig dag på jobben kunne jeg komme hjem og bare ha lyst å ligge på sofaen og sove. Helt ulikt meg, sier hun.

Hauken lurte på hva det kunne være. Venner fleipet med at det var overgangsalderen.

Lørdag før forrige helg, nesten to uker etter at hun hadde tatt vaksinen, var formen like dårlig.

Men denne dagen sendte kommunen ut på kvelden en tekstmelding til alle ansatte som har fått AstraZeneca-vaksine.

Beskjeden var at de måtte oppsøke fastlege eller legevakt så snart så mulig, om de opplevde kraftig økende sykdomsfølelse mer enn tre dager etter vaksinasjon og observerte større eller mindre blå flekker i huden.

Både Joanna Hauken og ektefellen Frode Hauken er bekymret.

Det ble utslagsgivende for at hun oppsøkte helsehjelp på søndag forrige helg

– Men det var kaos der nede, og jeg ventet i et par timer. Egentlig ville jeg bare gå hjem, og ta det med fastlegen til uken. Før jeg gikk henvendte jeg meg i skranken og forklarte hvorfor jeg var der en gang til, og om det var mulighet å komme tilbake dagen etter. Mandag klokken 0830 fikk jeg komme til med en gang.

– Etter resultater av to blodprøver og grundig undersøkelse av en kvinnelig lege, ble jeg sendt rett til akuttmottaket på Haukeland. Etter koronatest og flere nye blodprøver ble det CT-undersøkelse av lunger, ultralyd av hjertet og etter hvert også en MR-scan av hodet.

– Det viste seg at jeg hadde en lungeemboli, altså blodpropp, i begge lungene. Da ble jeg redd. Det var en merkelig opplevelse. Det er vel første gang jeg er ordentlig bekymret for min egen helse, sier Hauken.

Tirsdag denne uken ble hun skrevet ut.

Mange venner lurer

Hauken sier hun har et stort nettverk av venner, kolleger og pasienter som er bekymret for henne og lurer på hvordan det går. Det gjør hun også.

Nå er hun sykemeldt til slutten av måneden, og satt på blodfortynnende medisin.

– Jeg vet jo ikke når, eller om, jeg blir den samme igjen. Det er en veldig fortvilende situasjon. Spørsmålet er om dette kunne vært unngått, sier Hauken.

Fagdirektør Marta Ebbing ved Haukeland fortalte BA at det som nå viser seg å være Haukens tilfelle, var relativt ukomplisert.

– Skyldtes innleggelsen AstraZeneca-vaksinen pasienten fikk?

– Det kan vi ikke svare på nå. Vi har meldt dette som en mulig bivirkning. Vi får hele tiden innlagt tidligere friske pasienter med blodpropp som er relativt unge, uten at vi finner noen bestemt årsak, sa Ebbing til BA denne uken.

Men samme ettermiddag som Hauken forteller sin historie til BA, melder ekspertene fra Rikshospitalet til VG om at de har fått bekreftet at AstraZeneca-vaksinen har gitt en uventet immunreaksjon hos de syke helsearbeiderne de har fått inn.

Vaksinen har trigget systemet slik at man har fått en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater.

Akkurat det Hauken fikk påvist.

– Årsaken til våre pasienters tilstand, er nå funnet, sa overlege og professor Pål Andre Holme til VG.

– Det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, sier Holme til avisen.

FHI, ved direktør Camilla Stoltenberg, sa torsdag kveld at det er for tidlig å konkludere.

– Vi venter med en avgjørelse til neste uke. Vaksinasjonen med AstraZeneca vil fortsatt være på pause inntil vi har et mer fullstendig bilde av situasjonen.

Mener AstraZeneca bør droppes

Hauken har selv blitt vaksinert mange ganger tidligere, men etter at hun ble dårlig av en influensavaksine for syv år siden, tok hun ikke den igjen.

Hun er klar på at AstraZeneca-vaksinen ikke bør deles ut mer. Hun ønsker ikke å skape en generell angst for vaksiner, selv om hun ser at hennes historie kan bidra til at flere blir skeptiske.

– Men AstraZeneca-vaksinen bør stoppes. Jeg tror også at en må kartlegge helse, og immunforsvar bedre hos de som skal ta vaksinene. I tillegg bør en være veldig tydelig på at en skal oppsøke helsehjelp om en opplever bivirkninger.

Vi møter Joanne og ektemannen Frode Hauken, som har hjemmekontor, utenfor boligen deres på Søreide.

Han er bekymret.

– Det er en uvant situasjon. Samtidig som jeg har en grunnleggende tro på en god oppfølging, sitter en alltid med en mistanke om at det er noe som ikke blir fortalt.

Det har også kommet frem at selve måten injeksjonen gjøres på har betydning for både virkning, og bivirkninger. Sprøyten skal settes i muskelen. Ikke i vevet rundt.

– Men merket mitt på skulderen er ved siden av muskelen, så det kan godt hende at de har bommet, sier Joanna.

– Dette visste de var viktig allerede i januar, men det er først nå det er fokus på det. Det er ikke bra nok. Noen ting skal man bare gjøre helt riktig, sier ektemannen.

Behandlingen koster

Rundt 120.000 nordmenn er vaksinert med AstraZeneca, som er satt på pause. Det er meldt om svært få tilfeller av mistenkte alvorlige bivirkninger blant det totale antallet vaksinerte.

Joanna Hauken skal trolig følges opp av Rikshospitalet, både for hennes egen helses skyld, men også i forskningsøyemed.

Hun takker kommunen for å ha gitt henne informasjonen som medførte at hun fikk hjelp, og hun er veldig fornøyd med måten helseapparatet har tatt imot henne.

Redd hun ikke får gjort det hun ønsker.

Men hun er lei seg, ikke bare for egen del, men også for samfunnets del. Nå er hun sykemeldt, og medtatt. Det koster samfunnet. Behandlingen i etterkant vil også koste samfunnet, påpeker hun.

Hauken føler hun har mye å gjøre, som hun nå ikke får gjort. I tillegg til jobb og alle andre aktiviteter, er Hauken også styremedlem i Norsk fysioterapiforbund faggruppe NOR, og sitter som vara i lovutvalget i NFF.

– I tillegg er jeg tillitsvalgt på min avdeling på jobb. Nei, jeg blir mer og mer lei meg. Dette skulle ikke skjedd. Jeg brenner for pasientene mine, men nå er jeg blitt pasient selv. Jeg er også litt sint, det må jeg si. For dette skulle vært helt unødvendig, sier hun.

Samtidig takker hun sin gode helse.

Hauken sier at hadde hun ikke vært så aktiv i hverdagen, før vaksinen ble satt ville hun kanskje ikke registrert den reduserte lungekapasiteten så tydelig.

– Det er ikke sikkert jeg hadde merket bivirkningene like godt - og dermed ikke oppsøkt helsehjelp i det hele tatt, før meldingen fra kommunen.

– Og det kunne potensielt vært veldig farlig, sier hun.

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp), som selv er utdannet lege, mener funnene ved Rikshospitalet er alvorlige - selv om hun påpeker at det er veldig få som har fått det som ser ut til å være alvorlige bivirkninger.

– Jeg synes det er positivt at FHI er skeptiske til vaksinen. De sier at ikke er slik at vi må bruke AstraZeneca i Norge, selv om den skulle bli godkjent. Det er en god holdning å ha.

Hun sier vaksinene er det beste våpenet vi har i krigen mot koronapandemien.

– Da blir det farlig om folk føler seg utrygg på vaksinene, så dersom vi kan få vaksine på andre måter er det bra å utvise stor forsiktighet med AstraZeneca.

Powered by Labrador CMS