Leder

Fysioterapeut – engasjer deg!

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Publisert Sist oppdatert

Fysioterapeuter over det ganske land viser enormt engasjement for faget. Men hvorfor stopper det der?

Midt i koronakrisen, tråkket Helsedirektør Bjørn Guldvog norske fysioterapeuter på tærne, ved å «nedgradere» fysioterapeuter til massører. Da tok det mildt sagt av på sosiale medier.

Engasjementet var til å ta og føle på. Det virket som om det kom fra dypet, og dere var mange – gledelig mange – som kastet dere inn i debatten.

Også i forbindelse med andre saker som begynner med ordet fag, nøler ikke fysioterapeuter med å si sin mening. Flott, men jeg utfordrer dere: Stopp ikke der!

I utgave 5/2020 av Fysioterapeuten tar to kloke hoder til ordet for at fysioterapeuter bør engasjere seg mer politisk. Både i forhold til valg og politiske saker.

Vi – i Fysioterapeuten – ønsker initiativet hjertelig velkommen og blir mer enn gjerne med på festen. Det gjør vi blant annet ved å lansere Meninger på våre sider i magasinet.

Vi håper det inspirerer til at du tar pennen fatt, og at du vil være med å sette dagsorden for fysioterapeuter. Det er tross alt mer enn nok temaer å ta av!

Bli med - løft fysioterapi og fysioterapeuter

Fordelene ved å engasjere seg er mange. Du blir med og løfter fysioterapi som fag. Du bidrar til at sentrale og lokale politikere får øynene opp for hva fysioterapi er, og hvorfor vi må ha det. Du sørger for at fysioterapi blir anerkjent, bedre kjent og utviklet.

Meninger – selv om du ikke er enig – er ikke farlige. Ulikhet er heller ikke dumt. Det er klokt. For ulikhet gjør at vi får frem ulike syn og synspunkter, og kanskje til og med lærer noe. Det motsatte er farlig for faget, for yrket og for anseelsen.

Derfor utfordrer jeg deg, kjære fysioterapeut. Si og skriv din mening!

Kanskje mener du noe om fysioterapeuters rolle i primærhelsetjenesten. I utgave 5/2020 forteller vi historien om Morten Hagenes som er en – av tre fysioterapeuter – som sørger for å få hjerneslagrammede Johanne Marie Hemnes (21) på beina.

Reportasjen viser – blant mye – at samspillet mellom pasient og fysioterapeut er avgjørende for å få gode resultater. Dette samspillet kommer ikke av seg selv. Det krever selvsagt først og fremst fagkompetanse og interesse, kanskje utover det pasienter forventer.

Men det krever også at myndigheter som blant annet Helsedirektoratet forstår betydningen av fysioterapi. Det krever at sentrale politikere får kunnskapen som skal til for å bevilge nødvendige helsekroner fysioterapeutenes vei. Og det krever at NFF er en sterk organisasjon med politikere og et sekretariat som kan jobbene sine, og vet hvor skoen trykker.

Du kan bidra til å få det til. Velkommen som skribent!

Powered by Labrador CMS